Wykonanie
. ....po jednej babeczce od MAMY.............
Małe, niezwykle łatwe do przygotowania są słodkim przysmakiem na każdą okazję .Cieszą oko i podniebienie.Zwyczajne , kruche babeczki, które zmieniają swój smak i wygląd w zależności od kompozycji dodatków. Babeczki można upiec wcześniej i bezpośrednio przed podaniem nałożyć dowolne nadzienie. Ciasto przygotowuję w większej ilości ,wykorzystuję część ,a resztę mrożę i wyjmuję kiedy tylko mam ochotę na babeczki lub inny kruchy wypiek.Składniki : na ok.20 szt / połowę ciasta wykorzystałam ,a część zamroziłam/300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru3
żółtkaskórka starta z
cytryny /do smaku/szczypta
solimus
truskawkowy:1 szklanka
truskawek100 ml kwaśnej
śmietany50 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegook. 1,5 łyżeczki
żelatynybita śmietana:
250 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowegoWykonanie:-Składniki na ciasto włożyć do melaksera i miksować na wolnych obrotach/ ruchy pulsujące/ do chwili utworzenia się zwartej masy.-Przełożyć na blat, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.-Schłodzone foremki na babki nasmarować
masłem .-Schłodzone ciasto rozwałkować przy pomocy folii spożywczej na grubość kilku milimetrów,wykroić krążki i wylepić nimi foremki.-Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st. C/ i piec ok. 15 min.Powinny być lekko przyrumienione.-Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.-
Truskawki zmiksować z
cukrem przy pomocy blendera, dodać
cukier waniliowy i
śmietanę wymieszać.-
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej
wody . Przestudzoną dodać do
truskawek i dokładnie zmiksować.-Wstawić do lodówki aby mus stężał.
-Dobrze schłodzoną
śmietanę ubić przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy.-Tężejący mus
truskawkowy nałożyć we wgłębienia babeczek.-Przy pomocy szprycy nałożyć
bitą śmietanę.-Ozdobić świeżymi listkami
mięty i
truskawkami.