Wykonanie
Od dłuższego czasu chodziło za mną zrobienie rurek z kremem. Jednak ciągle powstrzymywało mnie brak foremek, które są potrzebne do ich upieczenia. Dziś postanowiłam, że zrobię sobie takie foremki sama i zrobiłam :) Dlatego też moje rurki są duższe i być może grubsze od tych pieczonych na kupionych foremkach. Przepis nie mój, skorzystałam z przepisu z bloga Moje Wypieki klinknij tu . Pani Dorocie wyszło aż 60 rurek, mi natomiast może połowa tej ilości, ale chyba nawet nie. Możliwe iż ciasto grubiej miałam rozwałkowane i dłuższe te rurki zrobiłam. Ale nieważne, najważniejsze, że wyszły pyszne!!!


Składniki:Ciasto:500g
mąki pszennej tortowej,250g
masła,250g gęstej, kwaśnej
śmietany,szczypta
soli.Ponadto:
cukier,600ml
śmietany kremówki,2 łyżki
cukru pudru,opcjonalnie 2 opakowania
śmietan fix,miękkie
masło do posmarowania foremek.Przygotowanie:Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Schłodzone ciasto cieńko rozwałkować - podsypywać
mąką by się nie przyklejało do blatu, stolnicy. Pokroić w długie paski o grubości 1,5cm ( ja kroiłam na oko). Każdą foremkę do rurek posmarować
masłem i nawinąć paski ciasta, od strony cieńszej do strony grubszej. Do płaskiego talerza nasypać
cukier i obtaczac w nim rurki - oprócz strony na której będą leżeć. Rurki ułożyć na natłuszczonej blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C przez ok.15min. - do lekkiego zarumienienia ( należy sprawdzać, gdyż czas może być różny).Po wyjęciu z piekarnika rurki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Ubić
bitą śmietanę z dwiema łyżkami
cukru pudru i opcjonalnie jeszcze ze
śmietan fix. Nabić rurki ubitą
śmietaną.



Smacznego!!!