ßßß

Składniki na ciasto:0,5 kg mąki250 dkg miękkiego masła250 dkg śmietany1 łyżka proszkuszczypta soliSkładniki na bitą śmietanę:600 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudruWszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce . Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smarujemy masłem i owijamy ciastem ( ciasto powinno zachodzić na siebie ). Rurki pieczemy na środkowej półce piekarnika, w temp.190 – 200 stopni na złoty kolor przez około 15 minut.Z gorącego jeszcze ciasta usuwamy metalowe foremki (po wystudzeniu rurki mogą się połamać).Wystudzone w ypełniamy bitą śmietaną - około 600 ml kremówki ubijamy na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru.