Wykonanie
Brałam udział w wydarzeniu na FB pod nazwą Światowy Dzień
Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z
bitą śmietaną i polewą z
orzechów. Ciasto przepyszne,
słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D

Składniki na
biszkopt:4
jajka8 płaskich łyżek
cukru2 pełne łyżki
mąki pszennejMasa
jabłkowa:1 1/2 - 2 kg
jabłek3/4 szklanki
cukru2 opakowania
galaretki pomarańczowejMasa śmietankowa:1/2 litra
śmietany 36%2 opakowania zagęstnika do
śmietany -
śmietan-fix2 łyżki
cukru pudru - opcjonalniePolewa orzechowa:3/4 szklanki
orzechów ziemnych1/4 kostki
masłaśmietana 30%szczypta
soliWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę ustawiając obroty na maxa , dodaję po łyżce
cukru i po jednym
żółtku, zmniejszając obroty miksera na drugi stopień . Na końcu dosypuję po trosze
mąki i delikatnie mieszam. Blaszkę o wymiarach 38x26 wykładam papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180°C na ok 40 min. Upieczone wyjmuje i zostawiam by wystygło.
Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przekładam do rondelka, wsypuję
cukier i gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a
cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych
jabłek wsypuję suche
galaretki i mieszam do rozpuszczenia się
żelatyny. Studzę i wykładam na
biszkopt.Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki
cukru pudru) i masą
śmietankową przykrywam masę
jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Orzechy traktuję blenderem na miałką masę, przekładam do rondelka, dodają
masło i podsmażam. Dolewam tyle
śmietany by polewa była dość gęsta i doprawiam szczyptą
soli i ponownie traktuję masę blenderem :)Ciasto kroję na kawałki, układam na talerzykach i ozdabiam polewą z
orzechów