Wykonanie
Składniki:*na kruche babeczki:300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soli*na krem:
czekolada miętowakrem do karpatki Gellwe /
budyń śmietankowy*do dekoracji:listki świeżej
miętytruskawkiMąkę przesiać dodać pokrojone
masło i
sól. Wsypać
cukier, dodać
żółtka i wszystko szybko dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok.30min.Ciasto rozwałkować i wypełnić nim dokładnie foremki uprzednio wysmarowane
masłem, żeby ciasto nie przywarlo podczas pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, wypełnić folią aluminiową, wsypać na dno ziarenka
grochu i wstawic do piekarnika. Pieczemy ok 10min.Krem do karpatki przygotowujemy jak w opisie na opakowaniu / możemy też wykorzystać np
budyń śmietankowy (wtedy należy pamiętać by go rozrobić z połową ilości
mleka by był gęstszy!). Krem łączymy z
czekoladą, którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (koniecznie miętowej)Gotowe, ostudzone babeczki wypelniamy powstałym kremem i ozdabiamy świeżymi listaki
mięty i
truskawką dla złamania smaku. Przygotowany deser przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjąć by się troszkę zagrzały. Efekt?
Idealne dla gości jako dodatek do
kawy lub
herbaty po niedzielnym obiedzie :)Smacznego!!!