Wykonanie
Takie pierogi chodziły za mną od dawna. Miałam jednak w swoim życiu jedno własne podejście do ciasta na pierogi i nie byłam zachwycona efektem końcowym. Jednak w ostatnim czasie podpatrzyłam nieco u innych, poczytałam i już wiem, jak zrobić dobre ciasto na pierogi. Korzystałam z przepisu
Hanny Szymanderskiej z Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej i posiłkowałam się różnymi trikami:
Magdy Gessler (o czym
mowa w treści przepisu), mojego teścia (rozwałkowywanie kółek ciasta przed nałożeniem farszu) czy Bogusi z odkuchnii.blox na zlepianie brzegów ciasta widelcem. Pierogi wyszły takie jak lubię, ciasto nie było ani za cienkie, ani za grube, takie w sam raz. Wymaga jednak wiele cierpliwości. Warto ją poćwiczyć przy tek okazji! Już dziś zapowiadam kolejne przepisy na pierogi na moim blogu.

Składniki (na około 35 pierogów):400 g
mąki1/2 łyżeczki
soli2
żółtka2 łyżki stopionego
masła1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej
wody+ ok. 300 g
truskawekstopione 1/4 kostki
masłaśmietana 18% lub kremówka
cukier
1.
Mąkę przesiać z
solą na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem pośrodku.2. Do
mąki dodać 2
żółtka,
masło, zacząć zagniatać ciasto, dodając stopniowo
wodę.
Woda musi być bardzo ciepła.3. Po zagnieceniu elastycznego ciasta dzielimy je na dwie kulki i zostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Możemy je przykryć gorącą miską (patent podpatrzony u
Magdy Gessler w którymś odcinku jej Kuchennych rewolucji – dzięki temu ciasto będzie elastyczne i łatwiej nam będzie je wałkować).4.
Truskawki dokładnie opłukać pod bieżącą
wodą, osuszyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki.5. Ciasto rozwałkować do grubości kilku mm (zależne od upodobań) i wykrawać w nim koła.6. Do każdego koła ciasta nakładać kilka ćwiartek
truskawek, sypać ok. 1/2 łyżeczki
cukru i lepić pierogi.7. Wrzucać partiami do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

8. Podawać z
masełkiem,
śmietaną i
cukrem.