ßßß
Składniki (na około 35 pierogów):400 g mąki1/2 łyżeczki soli2 żółtka2 łyżki stopionego masła1/2 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody+ ok. 300 g truskawekstopione 1/4 kostki masłaśmietana 18% lub kremówkacukier
1. Mąkę przesiać z solą na stolnicę, uformować kopczyk z dołkiem pośrodku.2. Do mąki dodać 2 żółtka, masło, zacząć zagniatać ciasto, dodając stopniowo wodę. Woda musi być bardzo ciepła.3. Po zagnieceniu elastycznego ciasta dzielimy je na dwie kulki i zostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Możemy je przykryć gorącą miską (patent podpatrzony u Magdy Gessler w którymś odcinku jej Kuchennych rewolucji – dzięki temu ciasto będzie elastyczne i łatwiej nam będzie je wałkować).4. Truskawki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki.5. Ciasto rozwałkować do grubości kilku mm (zależne od upodobań) i wykrawać w nim koła.6. Do każdego koła ciasta nakładać kilka ćwiartek truskawek, sypać ok. 1/2 łyżeczki cukru i lepić pierogi.7. Wrzucać partiami do dużego garnka z wrzątkiem. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
8. Podawać z masełkiem, śmietaną i cukrem.