Wykonanie
I oto
siedzę w leżaku z
widokiem na Atlantyk i zachwycam się spokojem, różowym francuskim
winem z Doliny Loary i wspomnieniami podniebienia, które mimo upływu 24 lat wciąż są tak żywe. Dziś znów we Francji, jak 24 lata temu jemy wyśmienite moulés marinières -
małże po marynarsku . Wówczas
jadłam je i przygotowywałam po raz pierwszy, dziś już jestem niemal ekspertem. To super prosty przepis, zróbcie koniecznie!

A tu taaakie śliczne popołudniowe
croissanty muzyczne dziś u mnie. Posłuchajcie ze mną "Des
croissants de soleil" Émilie-Claire Barlow ...Gdy jesteśmy gdzieś w zachodniej Europie, w
kraju, którym kultura
owoców morza jest silnie rozwinięta, zawsze zahaczam o Targ
Rybny. Czasem, gdy zupełnie nie mamy warunków do gotowania, wpadam tylko by zjeść na miejscu
ostrygę lub dwie, nasycić oczy i nozdrza zapachem smaków morza. Ale bywa jak teraz, gdy po tygodniu intensywnego zwiedzania Francji zawitaliśmy na zachodnie wybrzeże, gdzie mamy wynajęte spore mieszkanie z ogromną kuchnią, jadalnią i tarasem z
widokiem na morze. No to pogotujemy, och tak!

Dziś kupiliśmy dwa kilo małych drobnych
małż, które poradziła nam wybrać do tego przepisu urocza starsza Francuzka, klientka targu
rybnego. I tu właśnie jeszcze ten mój brak "expertise" wychodzi. Bo o ile raz dwa potrafię przyrządzić
małże po marynarsku, to już odróżnić jednych czarnych muszelek od drugich, które w zasadzie różnią się jedynie wielkością, czy ilością "włosów" nie potrafię zupełnie. Ale hej, od czego nauka
języków i umiejętność poruszenia o pomoc w wyborze!

Jak oczyścić
małże / omułki / muleMniejsze i średniej wielkości omułki (zwane mulami,
małżami) oczyść pod zimną
wodą.Jeśli są mocno zanieczyszczone naroślami, zrób to z użyciem nożyka (wówczas usuń też czarne "wąsy", którymi omułki przytwierdzone są do podłoża, na którym żyją).Jeśli muszle są stosunkowo czyste, wystarczy wyszorować je szorstkim zmywakiem i usunąć owe wąsy.Wszystkie połamane muszle wyrzuć.Jeśli jakaś muszla jest otwarta, postukaj nią o zlew lub łyżkę - jeśli się zamknie, nadaje się do gotowania, jeśli pozostanie otwarta, ją także wyrzuć.Po obróbce cieplnej pozbądź się zaś wszystkich okazów, które pozostały zamknięte.Ot i cała filozofia wstępnej obróbki
małż.
Małże po marynarsku - moulés marinières to jeden z najbardziej nam znanych klasyków, który kochamy nie tylko za smak, ale trochę przez sentyment. Nauczyliśmy się je przyrządzać 24 lata temu w podróży poślubnej odwiedziliśmy znajomego mojego
mauża w Monaco. To on nauczył nas zarówno przyrządzania
małż jak i za ich udek.

Soczyste, pachnące
winem,
natką i
szalotkami małże są bardzo proste do przygotowania. Jak zawsze najważniejszy jest produkt - świeże, pyszne
małże (dobrze oczyszczone),
masło,
wino,
szalotki i duży garnek. Aha, nie zapomnijcie o
bagietce, serwetkach do wycierania rąk i jeszcze jednej butelce
wina!proporcje na 4 osoby2kg świeżych małż/muli/omułków (patrz wyżej jak sprawdzić świeżość i oczyścić
małże)4
szalotki100g
masłaliść laurowy3 gałązki
tymianku8 gałązek
natkimała
papryczka chilli (to już moja wariacja)300ml
białego wina1/3 pęczka drobno posiekanych listków
natkiMałże dokładnie oczyść - czytaj wyżej.
Szalotki pokrój w piórka i zeszklij na
maśle z gałązkami
natki,
tymianku i
liściem laurowym. Pod koniec duszenia dodaj posiekaną
chilli, a po chwili wlej
wino o redukuj kilka minut.Do garnka z wrzącym
winem wsyp oczyszczone
małże, przyjrzyj pokrywą i duś na sporym ogniu ok 5 minut kilkukrotnie podrzucając
małże w garnku.Wyjmij
małże na półmisek łyżką cedzakową i zachowaj w ciepłe.Usuń gałązki
natki, zredukuj sos, który powstał o ok połowę.Polej
małże sosem, posyp drobniutko posiekaną
natką i od razu podawaj. Z
bagietką i dobrym
winem. Bon appétit !