Wykonanie
Scroll down for English
Małże można przygotować na wiele sposobów, zarówno te mrożone, jak i świeże. Tym razem proponuję Wam
małże z
makaronem al nero di seppia.
Makaron al nero di seppia to czarny
makaron barwiony atramentem z kałamarnicy.Bardzo aromatyczne, sycące a przede wszystkim smaczne danie. Idealnie smakuje w połączeniu z
owocami morza. Tym razem użyłam gotowego już
makaronu al nero di seppia. Niedługo na blogu będzie przepis na
makaron gdzie użyjemy atramentu kałamarnicy i będziemy barwić na czarno
makaron.
Póki co to zapraszam na gotowy, można taki kupić w Polsce.

Składniki na 4 osoby:1 kg
małży1
szalotkaoliwa2 ząbki
czosnku (opcjonalnie 3 albo 4)kieliszek
białego wina3 ł y ż ki
mlekanatka pietruszkipeperoncino (
chili w platkach)Przygotowanie:Kupując
małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien byc zapach morza, a nie rozkładającej się
ryby. Kiedy przyniesiecie
małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny.
Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Obieramy i kroimy na drobno
szalotkę. Na patelnie wylewamy obficie
oliwę podsmażamy lekko
szalotkę,
czosnek przepuszczony przez praske i szczyptę peperoncino.

Wrzucamy odcedzone z
wody małże.

Przykrywamy przykrywką na parę minut. Wlewamy
wino. Gotujemy parę minutę, aż zaczn ą się otwiera ć . Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
mleko.W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy
natką i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionSpaghetti with squid inkIngredients for 4 people:400 g spaghetti with cuttlefish ink1 kg clams1 shallotoil2 cloves of garlic (optional 3 or 4)glass of white
wine3 tablespoons milkparsley
chili (
chili flake)Preparation:To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the clams to clean them of any debris and repeat the process until no
more stuff is coming of them. Wash clams with cold water. Heat the
olive oil in a large high-sided sauté pan. Fry the shallots, garlic and a pinch of
chili. Add the clams. Cover and bring to a boil. Cook until the clams begin to open, 3-4 minutes. Add the
wine and cook until nearly evaporated, about 1 minute. Bring to a boil and season with salt and season pepper. Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot salted, boiling water until al dente. Add the drained pasta. Add the parsley and the milk. Toss to mix well, drizzle with extra-virgin
olive oil.