ßßß
Składniki na 4 osoby:1 kg małży1 szalotkaoliwa2 ząbki czosnku (opcjonalnie 3 albo 4)kieliszek białego wina3 ł y ż ki mlekanatka pietruszkipeperoncino (chili w platkach)Przygotowanie:Kupując małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien byc zapach morza, a nie rozkładającej się ryby. Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki. Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Obieramy i kroimy na drobno szalotkę. Na patelnie wylewamy obficie oliwę podsmażamy lekko szalotkę, czosnek przepuszczony przez praske i szczyptę peperoncino.
Wrzucamy odcedzone z wody małże.
Przykrywamy przykrywką na parę minut. Wlewamy wino. Gotujemy parę minutę, aż zaczn ą się otwiera ć . Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mleko.W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy natką i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionSpaghetti with squid inkIngredients for 4 people:400 g spaghetti with cuttlefish ink1 kg clams1 shallotoil2 cloves of garlic (optional 3 or 4)glass of white wine3 tablespoons milkparsleychili (chili flake)Preparation:To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the clams to clean them of any debris and repeat the process until no more stuff is coming of them. Wash clams with cold water. Heat the olive oil in a large high-sided sauté pan. Fry the shallots, garlic and a pinch of chili. Add the clams. Cover and bring to a boil. Cook until the clams begin to open, 3-4 minutes. Add the wine and cook until nearly evaporated, about 1 minute. Bring to a boil and season with salt and season pepper. Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot salted, boiling water until al dente. Add the drained pasta. Add the parsley and the milk. Toss to mix well, drizzle with extra-virgin olive oil.