Wykonanie
Scroll down for English
Małże można przygotować na wiele sposobów, zarówno te mrożone, jak i świeże. Tym razem proponuję danie z
makaronem. Spaghetti z
małżami w
sosie białym. Bardzo aromatyczne, sycące a przede wszystkim smaczne. Spaghetti z
małżami będą idealnym daniem na romantyczną kolację we dwoje. Nie od dziś wiadomo, że
małże uznaje się za najznakomitszy afrodyzjak.Św . Jakuba (przegrzebków).We Włoszech najpowszechniej używane są: vongola verace z łaciny Venerupis decussata, tellina z łaciny Donax trunculus czyli tartufo di mare i
fasolaro z łaciny Venus verrucosa. Ja dziś użyłam vongola verace czyli z łaciny Venerupis decussata.
Składniki na 4 osoby:400 gr
makaronu spaghetti1 kg
małżyoliwa2 ząbki
czosnku (opcjonalnie 3 albo 4)kieliszek
białego winanatka pietruszkiopcjonalnie peperoncino (
chili w platkach)Przygotowanie:Kupując
małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien był zapach morza, a nie rozkładającej się
ryby. Kiedy przyniesiecie
małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny.
Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Na patelnie wylewamy obficie
oliwę i podsmażamy na złoto lekko zgnieciony ząbek
czosnku. Jeśli lubimy pikantne dania to rowniez szczyptę peperoncino. Wrzucamy odcedzone z
wody małże. Przykrywamy pokrywka na parę minut.
Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy
małże się otworzą i sciągamy z ognia.
Obieramy z muszelek, jak chcemy zostawiamy parę do dekoracji. Nie otwarte muszle wyrzucamy! Nie lekceważmy tej czynności - bardzo łatwo o zatrucie martwym
małżem! Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, podsmażamy
pietruszkę i
chilli.
Wodę z muszelek przecedzamy do szklanki, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do szklanki.
Dodajemy
małże i wlewamy
wino. Gotujemy przez następną minutę, aż sos lekko odparuje z
wody. Zazwyczaj nie trzeba solić.
W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie
makaron al dente. Odcedzamy. Dodajemy do gotowego sosu. Posypujemy
natk ą i na zapalonym gazie mieszamy całość. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionSpaghetti with clams in a white
wine sauceIngredients for 4 persons:400 gr spaghetti1 kg clamsoil2 cloves of garlic (optional 3 or 4)glass of white
wineparsleyoptional
chili (
chili flake)Directions:To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 20 minutes. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the clams to clean them of any debris and repeat the process until no
more stuff is coming of them. Wash clams with cold water. Heat the
olive oil in a large high-sided sauté pan over high heat. Add the garlic, clams. Cover and bring to a boil. Cook until the clams begin to open, 3-4 minutes. Be careful not to overcook. Transfer the clams to a baking sheet to cool. Strain the clam broth into a medium bowl and reserve. Remove the clams from their shells by gently scraping with a small spoon and place in a small bowl. Heat the
olive oil in a large high-sided sauté pan over high heat. Add the garlic and half the parsley. Cook 1-2 minutes. Add the clams and add the
wine and their reserved broth and cook until nearly evaporated, about 1 minute. Bring to a boil and season with salt.Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot salted, boiling water until al dente. Add the drained pasta. Add the remaining parsley. Toss to mix well, drizzle with extra-virgin
olive oil, and season with pepper.