Wykonanie
Scroll down for English
Małże można przygotować na wiele sposobów, zarówno te mrożone, jak i świeże. Tym razem proponuję Wam le vongole alla pescatora czyli
małże po rybacku.Bardzo aromatyczne, sycące a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu danie.Le vongole alla pescatora to typowe danie kuchni regionu
Marche. Jest jednym z najprostszych dań włoskich do wykonania, a tym samym jednym z najsmaczniejszych. Dzięki swojej uniwersalności może być podawane zarówno jako danie główne lub jako przekąska.Zapraszam ;-)
Składniki dla 4 osób:1,2 kg
małżyoliwa2 ząbki
czosnku (opcjonalnie 3 albo 4)100 ml
białego winanatka pietruszkiPrzygotowanie:Kupując
małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien był zapach morza, a nie rozkładającej się
ryby. Kiedy przyniesiecie
małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny.
Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Na patelnie wylewamy obficie
oliwę i podsmażamy na złoto lekko zgniecione ząbki
czosnku.
Jeśli lubimy pikantne dania to również szczyptę peperoncino. Wrzucamy odcedzone z
wody małże. Zalewamy
winem. Przykrywamy pokrywką na parę minut.
Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy
małże się otworzą i ściągamy z ognia.
Przy pomocy łyżki upewniamy się, że wszystkie skorupiaki są otwarte. Jeśli to konieczne, usuwamy te, które pozostały zamknięte. Podajemy na talerzach do zupy. Posypujemy
pietruszką.
Małże po rybacku podajemy z grzankami. Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionFishermans ClamsIngredients for 4 people:1 . 2 kg of mussels
olive oil2 cloves of garlic (optional 3 or 4)100 ml white
wineparsleyPreparation:To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 20 minutes. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the clams to clean them of any debris and repeat the process until no
more stuff is coming of them. Wash clams with cold water. Heat the
olive oil in a large high-sided sauté pan over high heat. Add the
wine. Cover and bring to a boil. Cook until the clams begin to open, 3-4 minutes. Be careful not to overcook. Bring to a boil and season with salt. Add the remaining parsley. Toss to mix well, and season with pepper. Fishermans Clams served with croutons.
Serve immediately.