Wykonanie
Małże w
białym winie to niezwykle zdrowe, pełne witamin, lekkie, szybkie i przepyszne danie, które łatwo można zrobić w domu. Świeże małe dostaniemy np. w Makro. Poniżej przepis według Kurta Schellera - szkolenie z kuchni śródziemnomorskiej.Jak rozróżnić czy
małża jest świeża czy nie ? (to bardzo ważne).płuczemy wszystkie
małże w zimnej wodzie w misce i patrzymy, które
małże się lekko otwierają, a które nie. Te zakryte możemy uznać za dobre. Te, które się otwierają bierzemy do ręki i lekko rytmicznie (co 2 sekundy) ściskamy
małże, żeby się zamknęła i puszczamy). Jeśli po kilku naciśnięciach
małża się zaciska i otwór jest mniejszy niż na początku, znaczy to, że
małża jest jeszcze żywa (naturalna reakcja obronna na naciskanie, to zaciskanie muszli).jeśli
małża się nie zaciska, a otwór jest cały czas taki sam, znaczy, że
małża nie żyje i należy ją odrzucić.Tak wyselekcjonowane
małże bierzemy do dania.Składniki dla 4 osób:Świeże
małże 800g1 Drobno pokrojona
cebula100ml
białego wina1/2 posiekanego pęczka
natki pietruszki2 ząbki
czosnku posiekane na kawałki
OliwaCo robimy:Na 2 łyżkach
oliwy przysmaż przez minutę
cebulę i
czosnek.Dolej
białe wino, posiekaną
pietruszkę i zagotuj.Dodaje
małże, zakryj pokrywką i gotuj przez 5minut (bez otwierania pokrywki, żeby nie uciekała temperatura)W trakcie gotowania potrząsaj garnkiem bez odkrywania.
Małże w
winie powinny być wyraźnie ugotowane, choć lekko ciągnące i delikatne.