Wykonanie
Gdy wrzesień kończy swój
słoneczny taniec, przygotowując miejsce dla chłodniejszego października, kupuję na targu
dynię hokkaido i dobry
twaróg. Najpierw nastawiam szybką, rozgrzewającą zupę
dyniową z
gruszką i pumpkin spice . A zaraz
potem serwuję błyskawiczne, pięknie żółte
dyniowe leniwe pierogi . Bo to wcale nie pierogi, choć zawierają
mąkę,
sól i
jajko, a na dodatek bez farszu, bo już w sobie mają i
twaróg i pieczoną
dynię. Są super proste, a podane z
masłem i prażonymi
orzechami laskowymi w miodzie, stają się idealnym comfort food na koniec września.
Gdy zagrał w Kongresowej na Jazz Jamboree w 2008, zadurzyłam się w jego głosie, brzmieniu fortepianu i energii scenicznej, która zachwycał. Dokładnie 10 lat później w ciepły wrześniowy weekend jego koncert na Placu
Trzech Krzyży zainaugurował Jazz Jamboree 2018 - Peter Cincotti w trasie ze swoją płytą "
Lond Way From
Home" znów zaczarował warszawskich słuchaczy. I znów byłam pierwsza w kolejce po płytę z jego autografem, tym razem byłyśmy z córką, Cudne przeżycie! Posłuchajcie pięknej, smutnej, nostalgicznej "Hald of You" ...Och jak dawno nie byłam na jesiennym spacerze! Mimo, iż mieszkamy tuż pod lasem, przez ostatnie tygodnie nie miałam czasu wyściubić nosa dalej niż poza własny ogród. Ale dziś taka piękna, spokojna niedziela, ja nasycona muzyką wczorajszego koncertu Petera Cincotti-ego chłonę słońce i wsłuchuje się w szelest liści pod jesiennymi butami. Ładną mamy końcówkę września, oby cały taki październik. Kupiłam wczoraj piękną, dorodną
dynię hokkaido. Na ukochaną zupę
dyniową i na proste, domowe, zwyczajne leniwe. Takie jakie babcia kiedyś mi robiła.
Całe
wieki nie robiłam leniwych, głównie ja w naszym domu je lubię, a samej dla siebie nie chce mi się robić. Tym razem jednak przyśniły mi się
słonecznie żółte
twarogowo-mączne kluski z pieczoną
dynią .
Dynię upiekłam przy okazji
suszenia pomidorów. No bo kochani, to już czas, czas najwyższy na szuszuszu ! Od wczoraj suszę
pomidory na nasze ukochane pesto laskowe, już na szczęście nie słyszę jęków moich nastolatków, po tym jak ich zaangażowałam do przygotowywania
pomidorów do suszenia, teraz tylko wymiana blach w piekarniku co 2,5 godziny i zbieranie wysuszonych połówek
pomidorów. Może we wtorek zbiorę się ucierania pesto laskowego, i znów w kuchni będzie pięknie pachniało!Tymczasem zaś wyjmuję z pieca kawałki upieczonej dyni, odciskam nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym i miksuję ją na mus. Dodaję
twaróg,
mąkę,
jajko i wyrabiam ciasto. Nim zagotuję wrzątek, nim wypłyną żółciutkie kluski, już mam uprażone
orzechy laskowe i
masło z
miodem. Proste jedzenie, najprostsze, a kluczem najlepsze składniki - dobry
twaróg,
jajko, trochę
mąki i
dynia, jesienna
dynia.
Dyniowe leniwe mają ten oszałamiający żółto-
pomarańczowy kolor, uwielbiam je z uprażonymi
orzechami laskowymi, polane roztopionym
masłem z
miodem i oprószone niezwykle aromatyczną pumpkin spice oraz świeżymi
ziołami. Niby ze słodką nutą, ale trochę inaczej niż babcia robiła. Zróbcie je, koniecznie!400g upieczonej dyni hokkaido*600g półtłustego
twarogu400g
mąki pszennej2
jajka2 łyżeczki
solido podania:100g
masła + 1 łyżeczka
miodu + garść
orzechów laskowychprzyprawa dyniowa - pumpkin spiceświeży
tymianek lub listki
szałwiiZagotuj w garnku osolony wrzątek do gotowania leniwych.Wystudzoną, upieczoną
dynię osusz ręcznikiem papierowym i zmiksuj na mus, dodaj
twaróg,
mąkę,
jajko i
sól, wyrób na spójne ciasto. Na dobrze oprószonym
mąką blacie formuj wałeczki ciasta i krój je na ukośne kluski. Wrzucaj po 20 szt do wrzątku, gotuj ok 3-4 minut, wyjmuj łyżką cedzakową.W trakcie, gdy gotują się leniwe, upraż posiekane z grubsza
orzechy laskowe na suchej patelni, dodaj
masło i łyżeczkę
miodu. Jeśli masz, wrzuć na patelnię kilka listków świeżej
szałwii. Leniwe podawaj okraszone
szałwiowym masłem z
miodem, posypane
orzechami i oprószone pumpkin spice. Jeśli nie masz
szałwii, posyp danie listkami
tymianku.Wersja na ThermomixDo naczynia miksującego włóż upieczoną
dynię -> miksuj 10s/obr 8Dodaj
twaróg,
mąkę,
jajko i
sól -> wyrabiaj 45s/ obr 3Wyłóż ciasto na oprószony
mąka blat, formuj wałeczki, krój ukośne kluski. Gotuj we wrzątki i podawaj jak wyżej.*
dynię hokkaido umyj, odetnij spód i ogonek, przekrój na pół, wydrąż nasiona (możesz je ususzyć do łuskania) i pokrój na ósemki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do całkowitej miękkości (ok 40 minut) w temperaturze 180°C.
Dynię hokkaido możesz zmiksować razem ze skórką, po upieczeniu dyni muskat, wyjmij miąższ ze skórki łyżką lub obierz ze skórki przed pieczeniem. Wystudzoną
dynię zmiksuj na gładkie
pure, jeśli chcesz pieczoną
dynię zachować na później, zamroź ją w woreczkach strunowych w niewielkich porcjach.___________________________________przepis inspirowany ogrodem Water&Wine