Wykonanie
Już jest.
Botwinka. Bardzo ją lubimy - a ty ? Jak tylko ją zobaczyłam na rynku od razu kupiłam kilka pęczków. Zrobiłam cały garnek zupy, zrobiłam
ryż z
botwinką i jeden pęczek pokroiłam i zamroziłam na
potem. Bardzo fajnie się przechowuje i nawet zimą możemy się cieszyć smakiem pysznej zupy.Ja zazwyczaj
botwinkę gotuje razem z
ziemniakami, bo tak jest najszybciej, ale można ją ugotować bez
ziemniaków a
ziemniaki ugotować osobno, potłuc tłuczkiem i podać z podsmażoną
cebulką,
szynką czy
boczkiem. Możecie także po nalaniu zupy na talerz położyć ugotowane, pokrojone
jajko. Taka zupka super smakuje nawet na zimno.Życzę wam cudownego dnia i smacznego.Składniki:- 2 pęczki
botwinki- 3
marchewki- 2 l
wywaru warzywnego lub
mięsnego- 1
cebula- kilka
ziemniaków- 100 ml
śmietany 18%-
sól,
pieprz- łyżka
masła-
koperek i
natka pietruszkiMarchewkę i
cebulę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy
masło i podsmażamy chwilkę. Wlewamy
wywar mięsny lub warzywny i gotujemy 10 minut.
Botwinkę razem z
buraczkami kroimy. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi
ziemniakami. Gotujemy do miękkości. Do kubka wlewamy
śmietanę i dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i przelewamy do garnka. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz dodajemy posiekany
koperek i
natkę pietruszki.
Botwinkę możemy podać z ugotowanymi
jajkami.