ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Już jest. Botwinka. Bardzo ją lubimy - a ty ? Jak tylko ją zobaczyłam na rynku od razu kupiłam kilka pęczków. Zrobiłam cały garnek zupy, zrobiłam ryż z botwinką i jeden pęczek pokroiłam i zamroziłam na potem. Bardzo fajnie się przechowuje i nawet zimą możemy się cieszyć smakiem pysznej zupy.
Ja zazwyczaj botwinkę gotuje razem z ziemniakami, bo tak jest najszybciej, ale można ją ugotować bez ziemniaków a ziemniaki ugotować osobno, potłuc tłuczkiem i podać z podsmażoną cebulką, szynką czy boczkiem. Możecie także po nalaniu zupy na talerz położyć ugotowane, pokrojone jajko. Taka zupka super smakuje nawet na zimno.
Życzę wam cudownego dnia i smacznego.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 3 marchewki
- 2 l wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 cebula
- kilka ziemniaków
- 100 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- łyżka masła
- koperek i natka pietruszki
Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy masło i podsmażamy chwilkę. Wlewamy wywar mięsny lub warzywny i gotujemy 10 minut.
Botwinkę razem z buraczkami kroimy. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Gotujemy do miękkości. Do kubka wlewamy śmietanę i dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i przelewamy do garnka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
Botwinkę możemy podać z ugotowanymi jajkami.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/05/botwinka.html