ßßß
Składniki na 5 słoików 1 l :2 kg żeberek wieprzowych ekstra mięsnych3-4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiego1 łyżka sosu worcester lub maggi1 łyżeczka , płaska czosnku granulowanego3 łyżki śmietany , słodkiej2 łyżki smalcumąka pszenna , rozrobiona z woda do zagęszczenia sosusól , pieprz do smaku
Żeberka dzielimy na kawałki – paski . Każde obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się pięknie przyrumienią. Nie mogą być blade , smak to właśnie pięknie zrumienione mięso . Przekładamy do garnka , patelnię polewamy wodą , doprowadzamy do wrzenia i zawartość dodajemy do żeberek . Może nie najzdrowsze ale to właśnie cały aromat sosu 😉 Raz grzeszny tłuszczyk Was nie zabije , ja żyję mam się dobrze i nie walczę z nadwagą , a uwielbiam ten przepis 😉 Ok , działamy dalej . Żeberka podlewamy wodą do połowy ich wysokości , , nie mają pływać , nie robimy zupy . Wlewamy sos worcester ( lub maggi ) , dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie , sól do smaku .Nakrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas uzupełniając odparowującą wodę , przez około 2,5 – 3 godziny na małym ogniu . Po tym czasie , doprawiamy sos pieprzem , śmietanką i na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Gorące żeberka umieszczamy w wyparzonych słoikach i zalewamy sosem . Zakręcamy , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Tak przygotowane , przechowywane w lodówce wytrzymują dwa miesiące . Wystarczy otworzyć , podgrzać i serwować z ziemniakami i tartymi buraczkami;) Smacznego !