ßßß
Składniki :0,5 kg wieprzowej łopatki1 łyżeczka maggi w płynie2-3 kulki ziela angielskiego1 łyżka smalcu1/2 łyżeczki granulowanego czosnkusól , pieprz do smakułyżka mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki wody do zagęszczenia sosu
Mięso kroimy w dość grube plastry , mocno obsmażamy na smalcu z obu stron , koniecznie w brytfance , w której będziemy dusić łopatkę . Musi mieć tak zwane „pieczątki” , to one wprowadzą dużo smaku i koloru do naszego sosu . Do podsmażonego mięsa dolewamy szklankę wody , solimy , pieprzymy do smaku , wlewamy maggi , wkładamy ziele angielskie, czosnek i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem , aż woda odparuje ( około godzinki ) , a mięso ponownie zacznie się smażyć . Trzeba pilnować , żeby się nie przypaliło . Ponownie dolewamy wodę , tym razem około 1,5 szklanki , dusimy jeszcze 15 – 20 minut , nie mieszając . Sprawdzamy smak wywaru , w razie potrzeby można doprawić . Zagęszczamy mąką , rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji , doprowadzamy do wrzenia i możemy podawać 😉 Najlepsze z ziemniaczkami i buraczkami 😉 Smacznego !