Wykonanie
Zima , to okres , kiedy u nas w domu mają zejście wszelkie duszone mięsiwa , najlepiej w sosie własnym . Oczywiście z ziemniaczkami ,
buraczkami lub
ogórem 😉 Takie menu , jak duszona
łopatka nie przejdzie latem , jest zbyt ciężka , ale teraz doskonała .
Łopatka jest delikatna , wręcz rozpada się , a sos ..widać że pyszny 😉 Zima ma swoje zalety , deska , śnieg , no i duszone mięsiwo 😉

Składniki :0,5 kg
wieprzowej łopatki1 łyżeczka
maggi w płynie2-3 kulki
ziela angielskiego1 łyżka
smalcu1/2 łyżeczki granulowanego
czosnkusól ,
pieprz do smakułyżka
mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki
wody do zagęszczenia sosu
Mięso kroimy w dość grube plastry , mocno obsmażamy na
smalcu z obu stron , koniecznie w brytfance , w której będziemy dusić
łopatkę . Musi
mieć tak zwane „pieczątki” , to one wprowadzą dużo smaku i koloru do naszego sosu . Do podsmażonego
mięsa dolewamy szklankę
wody , solimy ,
pieprzymy do smaku , wlewamy
maggi , wkładamy
ziele angielskie,
czosnek i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem , aż
woda odparuje ( około godzinki ) , a
mięso ponownie zacznie się smażyć . Trzeba pilnować , żeby się nie przypaliło . Ponownie dolewamy
wodę , tym razem około 1,5 szklanki , dusimy jeszcze 15 – 20 minut , nie mieszając . Sprawdzamy smak
wywaru , w razie potrzeby można doprawić . Zagęszczamy
mąką , rozrobioną z
wodą do lubianej konsystencji , doprowadzamy do wrzenia i możemy podawać 😉 Najlepsze z ziemniaczkami i
buraczkami 😉 Smacznego !