ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kaszą gryczaną, ziemniakami i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną, ziemniakami i twarogiem

nazwa

Wykonanie

Pierogi, pierogi - kto ich nie lubi. My je uwielbiamy. Staram się przygotowywać je na różny sposób, wymyślać różne farsze, tak aby powstawały nowe smaki. Ciasto na pierogi ciągle takie same - jestem jemu wierna, szybko się robi i bardzo łatwo się wałkuje a pierogi wychodzą miękkie i pyszne. No i ciasto nie wychodzi takie grube, ja wole cieńszy pieróg a dużo farszu. Przygotowując te pierogi wykorzystałam kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem od Dania Babci Zosi. Już wam nie raz polecałam te dania, które nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe i w opakowaniu mamy tylko naturalne składniki, bez zbędnych dodatków. Wiele z was już wypróbowało te dania i wiem, że wam smakują. A kto jeszcze się waha i nie próbował, to niech nie czeka i spróbuje.
Zostawiam wam przepis i życzę miłego dnia. A wy jakie pierogi najbardziej lubicie ? lub z czym je przygotowujecie ? podajcie swoje propozycję - może i ja takie zrobię.
Składniki:
ciasto na pierogi
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
farsz
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarożku półtłustego
- opakowanie kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem Dania Babci Zosi
- sól, pieprz
- łyżeczka majeranku
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie tłuczemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i majeranek. Mieszamy.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju.
Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi podajemy same, z surówką lub podsmażamy.
Smacznego.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/01/pierogi-z-kasza-gryczana-ziemniakami-i.html