Wykonanie

Pierogi, pierogi - kto ich nie lubi. My je uwielbiamy. Staram się przygotowywać je na różny sposób, wymyślać różne farsze, tak aby powstawały nowe smaki. Ciasto na pierogi ciągle takie same - jestem jemu wierna, szybko się robi i bardzo łatwo się wałkuje a pierogi wychodzą miękkie i pyszne. No i ciasto nie wychodzi takie grube, ja wole cieńszy pieróg a dużo farszu. Przygotowując te pierogi wykorzystałam
kaszę gryczaną z
grzybami,
cebulką i
tymiankiem od Dania Babci Zosi. Już wam nie raz polecałam te dania, które nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe i w opakowaniu mamy tylko naturalne składniki, bez zbędnych dodatków. Wiele z was już wypróbowało te dania i wiem, że wam smakują. A kto jeszcze się waha i nie próbował, to niech nie czeka i spróbuje.Zostawiam wam przepis i życzę miłego dnia. A wy jakie pierogi najbardziej lubicie ? lub z czym je przygotowujecie ? podajcie swoje propozycję - może i ja takie zrobię.Składniki:ciasto na pierogi- 500 g ugotowanych
ziemniaków- 2
jajka- 2 szklanki
mąki pszennej +
mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowaniafarsz- 300 g ugotowanych
ziemniaków- 200 g
twarożku półtłustego- opakowanie
kaszy gryczanej z
grzybami,
cebulką i
tymiankiem Dania Babci Zosi-
sól,
pieprz- łyżeczka
majeranku- ząbek
czosnkuWykonanie:
Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do
ziemniaków dodajemy rozbełtane
jajka i
mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej
mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.Farsz - ugotowane
ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dodajemy
twaróg i ponownie tłuczemy, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Kaszę gryczaną z
grzybami,
cebulką i
tymiankiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do
ziemniaków. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek
czosnku i
majeranek. Mieszamy.Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie
wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku
wodę z łyżką
soli i łyżką
oleju.Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi podajemy same, z surówką lub podsmażamy.Smacznego.