ßßß
Przygotowanie słonecznika – na patelni roztopić masło z cukrem. Dodać słonecznik i smażyć aż słonecznik się lekko zarumieni. Uważać żeby nie przypalić !!!! Jak już słonecznik jest uprażony zdjąć patelnię z ognia i odstawić aż ostygnie. Następnie pokruszyć.
Wykonanie biszkoptu – Białka ubić na sztywną pianę. Następnie podczas ubijania wsypywać powoli cukier puder i cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku i za każdym razem wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie.Wykonanie biszkoptu w thermomix patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Tylko kakao dodać razem z mąką.
Pieczenie – blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 30 minut. Ostudzić biszkopt.Masa toffi – masło utrzeć na gładką masę i wmieszać masę kajmakową lub toffi. Dodawać po łyżce i cały czas mieszać.Masa toffi w thermomix – do naczynia miksującego dodać masło i masę toffi, wymieszać obroty 6, czas 5 sekundMasa śmietanowa – żelatynę wsypać do małego kubka i zalać zimną wodą. Tylko tyle żeby napęczniała. Następnie zalać żelatynę wrzącą wodą, tyle żeby można było rozmieszać. Dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie i lekko zacznie gęstnieć. Śmietanę ubić. Jak już jest prawie sztywna wsypać proszek śnieżki i dalej ubijać aż zgęstnieje. Dodać gęstniejącą żelatynę, wymieszać dokładnie, ale delikatnie.Masa śmietanowa w thermomix – tutaj zaczyna się pod górkę 🙂 ubijać z motylkiem. Ja zawsze ubijam na obroty 3,5, ale czas to już uważam. Obserwuje przez otwór miarki. Jak już śmietana jest prawie ubita wsypać proszek ze śnieżki, wymieszać obroty 3,5, czas 4 sekundyDodać przygotowaną wcześniej żelatynę, wymieszać obroty 3,5, czas 2 sekundy. Przygotowanie żelatyny opisuje wyżej.Składanie ciasta – zimny biszkopt przeciąć na pół, zdjąć górną warstwę. Na pierwszą warstwę ciasta rozłożyć połowę masy toffi i mniej jak połowę słonecznika.Teraz wylać masę ze śmietany i położyć płat ciasta. Lekko przydusić.Wstawić ciasto do lodówki, ale szczelnie przykryć, żeby nie nasiąknęło zapachem innych produktów.Ciasto jest rewelacyjne, polecam. Dziękuje Madziunia