Wykonanie
Przez Marzena 6 lipca 2018Kuchnia meksykańska doskonale przyda nam się tego lata, na pewno będzie
hitem piknikowym. Możemy wszystko przygotować dzień wcześniej. Zauważycie, że Tacosy (bo tak je nazwałam) są rewelacyjnie proste i warte wypróbowania.Składniki
tofu - 1 kostkatortille kukurydziane - 6 sztuk
przyprawa do taco - 1 łyżka
czerwona papryka (sproszkowana) - 1 łyżeczka
cebula (posiekana) - 2 sztuki
czosnek (posiekany) - 1 sztukadrobno pokrojone
pomidory - 3 sztuki
natka kolendry (cilantro) - 1 pęczek
limonka /
cytryna - 1/2 sztukiInstrukcje
Cebulę (1 sztuka) i
czosnek podsmażamy na
oleju przez około 8 minut. Dodajemy do nich
przyprawę taco, następnie pokruszone
tofu. Całość smażymy przez około 10 minut. Na koniec smażenia doprawiamy wszystko
solą i
pieprzem.
Pomidory oraz jedną
cebulę kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną
kolendrę, doprawiamy
solą i polewamy
sokiem z 1/2 wyciśniętej
limonki /cytryny. Mieszamy.Tortille podsmażamy na suchej patelni z obu stron.Na każdą tortillę nakładamy warstwę
tofu i warstwę
pomidorową. Podajemy tak jak na zdjęciu.