ßßß Cookit - przepis na Domowa salsa paprykowo-pomidorowa bez soli

Domowa salsa paprykowo-pomidorowa bez soli

nazwa

Wykonanie

Domowa salsa paprykowo-pomidorowa bez soli to wynik eksperymentu, którego bazą był przepis na domową salsą paprykowo-pomidorową. Na sam koniec przygotowań rozdzieliłam zmiksowaną salsę do dwóch misek i jedną miskę przyprawiłam standardowo z solą, natomiast drugą przyprawiłam zgodnie z poniższym, tj. z dużą ilością zieleninki.
Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery średniej wielkości (po majonezie około 340g) słoiki.
cztery większe czerwone papryki
około 20 koktajlowych pomidorków
trzy ząbki czosnku
dwie średnie czerwone cebule
sok z jednej średniej wielkości cytryny
garść poszatkowanej świeżej kolendry
garść poszatkowanej świeżej bazylii
przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony, pieprz cayenne
W pierwszej kolejności naszykowałam dużą brytfankę, którą skropiłam oliwą.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 200℃.
Pomidorki przekroiłam na połówki i wrzuciłam do brytfanki.
Cebulę i czosnek pokroiłam w plasterki i dorzuciłam do brytfanki z pomidorkami.
Paprykom odkroiłam wieczka z ogonkiem i pokroiłam je w średniej wielkości kawałki. Pokrojone papryki wrzuciłam do brytfanny z warzywami i olałam obficie oliwą. Następnie dokładnie wymieszałam – ważne by wszystkie warzywa były „oblane” oliwą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekałam przez trzydzieści minut często mieszając by wszystkie warzywa równomiernie się zapiekły.
Po zapieczeniu warzyw wyjęłam je z piekarnika i odstawiłam by przestygły.
Do średniej wielkości garnka (użyłam z warstwą teflonu) przerzuciłam zapieczone warzywa.
Następnie przy użyciu blendera dokładnie zmiksowałam wszystkie warzywa.
Wycisnęłam sok z cytryny i dodałam do zmiksowanej salsy.
Doprawiłam do smaku przyprawami, ziołami i zagrzałam – nie gotowałam, by zioła nie straciły swoich wartości odżywczych pod wpływem wysokiej temperatury.
Ciepłą salsę nałożyłam łyżką do słoików a następnie poddałam pasteryzacji .
Smacznego!
Polecam inne przepisy na salsy, pasty lub sosy:
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2017/02/16/domowa-salsa-paprykowo-pomidorowa-bez-soli