Bardzo lubię szpinak. przeważnie używam świeży i kupuję duże paczki. Jedna paczka na szpinakową to wystarczająca porcja. Szpinakową miksuję oczywiście, bo rozgotowany szpinak to smakuje tak sobie. Zmiksowana szpinakowa smakuje brutalnie i przywołuje wiosnę ale niestety tylko kolorem. U nas mróz, więc zupa idealna na rozgrzewkę póki co…byle do wiosny…Składniki: na 4-6 porcji300 g świeżego szpinaku1,5 l wywaru z kurczaka1 marchewka1 pietruszka1 cebula 2 ząbki czosnkusól i pierz do smaku2 łyżki soku z cytrynyDo podaniaporcja gnocchi, tutaj przepissmażony boczeknatka pietruszki do posypaniaObierz warzywa i pokrój w kostkę. Zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Włóż szpinak i gotuj jeszcze przez drugie 10 minut. Zmiksuj zupę, dopara solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z podanego przepisu w linku przyrządź gnocchi. Pokrój boczek w drobną kostkę i zrumień. Nałóż gnocchi do miseczek i wlej zupę. Posyp skwarkami i pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!