Wykonanie
Szukając inspiracji na pastę kanapkową z
bakłażana natknełąm się na informacje dotyczące
kawioru z tego warzywa. Podobno jest wytworem kuchni żydowskiej, ale największą popularność zdobył w Rosji. Przepis zaczerpnęłam od Jadłonomii .
Składniki:500 g
bakłażana4 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki posiekanej
natki pietrzuszki2 łyżki posiekanego
koperku1 drobno posiekany ząbek
czosnku1/4 drobno posiekanej małej
cebulkisólSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzej do 200 st.
Bakłażana owiń w folię alumioniową, nakłuj kilkukrotnie widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut.Miękkiego
bakłażana rozwiń z folii, obierz ze skórky i drobno posiekaj w kostkę. Przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Najlepiej smakuje następnego dnia.