ßßß Cookit - przepis na Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Szukając inspiracji na pastę kanapkową z bakłażana natknełąm się na informacje dotyczące kawioru z tego warzywa. Podobno jest wytworem kuchni żydowskiej, ale największą popularność zdobył w Rosji. Przepis zaczerpnęłam od Jadłonomii .
Składniki:
500 g bakłażana
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietrzuszki
2 łyżki posiekanego koperku
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1/4 drobno posiekanej małej cebulki
sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Bakłażana owiń w folię alumioniową, nakłuj kilkukrotnie widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut.
Miękkiego bakłażana rozwiń z folii, obierz ze skórky i drobno posiekaj w kostkę. Przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/10/kawior-z-bakazana.html