ßßß

Składniki: na 4 porcje600 g fileta z łososia50 ml soku z cytryny3 łyżki oliwy2 łyżki balsamicznego octu1 łyżka słodkiej papryki w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego1 łyżeczka soli morskiej3 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonego kopru1 łyżeczka suszonego oreganoDo podaniaugotowany bulgur1 cukinia1 czerwona papryka200 g koktajlowych pomidorów150 g greckiego sera owczegosałata manchegoliście pietruszkimini ogórkioliwkiczerwona cebula
Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sok z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż cukinię w plasterkach i paprykę pokrojoną w grube paski. Wymieszaj i przełóż na miskę. Pokrój łososia na kawałki i włóż do marynaty. Wymieszaj tak aby cały łosoś pokrył się marynatą i marynuj przez 15 minut. Rozgrzej grillową patelnię lub grill i ugrill cukinię z paprykę. Następnie grilluj porcje łososia, około 3-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów.Ugrillowane warzywa wymieszaj z sałatą, pietruszką, pomidorami, ogórkiem, oliwkami, cebulą i owczym serem. Ułóż porcję sałatki w misce, obok nałóż porcję bulgur. Na wierzchu połóż kawałek łososia. Smacznego