Kotlety mielone z sosem miodowo-musztardowym

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. No i mamy weekend, mam nadzieję, że pogoda dopisze i będzie można wyjść na jakiś spacer bo ostatnio tylko deszcz. Mam dla was propozycję na sobotni lub niedzielny obiad. Pyszne kotleciki mielone. Tak mi się przypomniały, bo kiedyś je robiłam na warsztatach kulinarnych i bardzo mi smakowały. Tak więc narobiłam je sporo, wystarczy na cały weekend. Możecie je także zamrozić na potem i zrobić podwójną ilość.
Życzę wam wspaniałej soboty i niedzieli, odpocznijcie, spędźcie czas z rodzinką.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- łyżka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- kromka chleba namoczona w mleku
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
sos
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka jogurtu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- garść posiekanego szczypiorku
Mięso mielone wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy namoczony w mleku chleb, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku, musztardę. Wszystko razem mieszamy, najlepiej za pomocą rąk.
Z mięsa formujemy kotleciki, spłaszczamy je i smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju. Smażymy, aż zrobią się apetycznie rumiane.
Przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy musztardę, jogurt, olej, miód, sól, pieprz i szczypiorek.
Kotleciki układamy na talerzu. Podajemy z sosem. Fajnie będą smakowały z bagietką.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/01/kotlety-mielone-z-sosem-miodowo.html