Wykonanie
Dzień dobry kochani. No i mamy weekend, mam nadzieję, że pogoda dopisze i będzie można wyjść na jakiś spacer bo ostatnio tylko deszcz. Mam dla was propozycję na sobotni lub niedzielny obiad. Pyszne kotleciki mielone. Tak mi się przypomniały, bo kiedyś je robiłam na warsztatach kulinarnych i bardzo mi smakowały. Tak więc narobiłam je sporo, wystarczy na cały weekend. Możecie je także zamrozić na
potem i zrobić podwójną ilość.Życzę wam wspaniałej soboty i niedzieli, odpocznijcie, spędźcie czas z rodzinką.Składniki:- 300 g
mielonego mięsa wieprzowego- 1
cebula- łyżka
musztardy Dijon- 2 ząbki
czosnku- kromka
chleba namoczona w
mleku-
sól,
pieprz- pęczek
natki pietruszki-
olej do smażeniasos- 2 łyżki
musztardy Dijon- 1 łyżka
jogurtu- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżka
miodu-
sól,
pieprz- garść posiekanego
szczypiorkuMięso mielone wkładamy do miski, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy namoczony w
mleku chleb, posiekaną
natkę pietruszki, drobno posiekaną
cebulę, wyciśnięte ząbki
czosnku,
musztardę. Wszystko razem mieszamy, najlepiej za pomocą rąk.Z
mięsa formujemy kotleciki, spłaszczamy je i smażymy na rozgrzanej patelni, na
oleju. Smażymy, aż zrobią się apetycznie rumiane.Przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy
musztardę,
jogurt,
olej,
miód,
sól,
pieprz i
szczypiorek.Kotleciki układamy na talerzu. Podajemy z sosem. Fajnie będą smakowały z
bagietką.Smacznego.