Wykonanie

Dzień dobry kochani. No i mamy znowu poniedziałek, ja jeszcze w domu, rehabilituje moje nogi. Nie
powiem, dobrze mi tak w
domku. Mam czas na wszystko, nic mnie nie
goni, nie muszę się rano zrywać do pracy. Mogłabym tak cały czas, w końcu pracuje również w domu, co nie. No dobrze, ale dosyć tych marzeń, przejdźmy do konkretów. Nie wiem
czemu jeszcze nie dzieliłam się z
wami tym przepisem, bo jest on w naszej rodzinie od wielu lat. To przepis mojego dziadka na
rogale. Ja wczoraj upiekłam porcję a dzisiaj już prawie nic nie ma. Dobrze, że zdjęcia zdążyłam chociaż zrobić. Z tego przepisu możecie zrobić takie
śniadaniowe rogale, możecie zrobić rogaliki z
marmoladą lub innymi dodatkami. I zapewniam was, że warto go wypróbować bo rogaliki są pyszne, chrupiące z wierzchu a w środku cudownie mięciutkie. Można się w nich naprawdę zakochać. Zresztą takie stare, rodzinne przepisy są najlepsze i zawsze warto do nich wracać. Tym bardziej, że u mnie wywołują piękne wspomnienia. To życzę wam kochani miłego tego poniedziałku, mimo paskudnej pogody za oknem i niech wam szybko zleci czas w pracy. I uśmiechajcie się, a co. No to smacznego.Składniki:- 500 g
mąki pszennej typ 500- 100 g
masła- 2
jajka- 2 łyżki
cukru- 50 g świeżych
drożdży- 125 ml
śmietany 18%- pół łyżeczki
soli-
jajko do posmarowania
rogali-
sezam lub
mak do posypaniaDo miski wsypujemy
mąkę oraz
sól.
Drożdże rozrabiamy łyżką z łyżką
cukru, drugą łyżkę
cukru dodajemy do
mąki.
Masło rozpuszczamy w garnku, chwilkę studzimy i dodajemy do
mąki, wlewamy również
śmietanę i rozbełtane
jajka. Mieszamy. Na koniec dodajemy
drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek, dzielimy na 6 części i zwijamy każdy trójkąt w rogalika. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
sezamem lub
makiem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół,
rogale pieczemy 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone
rogale układamy na kratce, aby przestygły, przechowujemy w chlebaku lub pojemniku.
Rogale wspaniale smakują z
masłem,
dżemem lub
miodem, możne je także chrupać same z ulubionym
jogurtem lub
serkiem.Smacznego.