Paluchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Skusiłam się na te paluchy. Na instagramie ostatnio wszyscy je pieką a to za sprawą onijki . Edytka piecze wspaniałe chleby i bułki, sami zobaczcie jakie ma tam pyszności. Człowiek od razu się robi głodny. I tak jak pisałam, ciągle tylko wszędzie te paluchy i paluchy. No to i ja je upiekłam i przepadłam. One są po prostu pyyyyszne, nie można obok nich przejść obojętnie a na jednym paluchu się nie kończy. Wcina się je same lub z masełkiem, można dodać miodek lub dżemik. Ale zapewniam was, że sięgnięcie po nie i przepadniecie tak jak ja. Koniecznie je zróbcie, są szybkie, łatwe i banalnie proste. No i obłędnie pyszne. Dajcie znać jak wam smakowały. Miłego dzionka kochani.
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka (max 37 stopni)
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 680 g mąki pszennej typ 500
- sezam lub mak do posypania
- 1 jajko do posmarowania paluchów
Do miseczki wkładamy drożdże i rozdrabniamy je z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem.
Do miski wsypujemy resztę cukru, mąkę, sól. Wlewamy olej i dodajemy rozbełtane jajko. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy. Wyrabiamy chwilkę ciasto najlepiej za pomocą rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto dzielimy na 14 części i każdą z nich rolujemy na wałeczek. Układamy na dwie duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Paluchy smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy przez 15-20 minut, aż nam się ładnie zarumienią.
Upieczone paluchy przekładamy na kratkę, aby chwilkę przestygły. Ja je próbowałam jeszcze ciepłe, nie mogłam wytrzymać.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/01/paluchy-drozdzowe.html