ßßß Cookit - przepis na rogale śniadaniowe

rogale śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Przepyszne i delikatne rogaliki. Można je zrobić w wersji na mniej lub bardziej słodko. Doskonałe zarówno z twarogiem jak i z konfiturą.
0,5 kg mąki pszennej
3 łyżki oleju
200 ml ciepłego mleka
25 gramów drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajo
4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego ( w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki mleka lub rozbełtane jajo do posmarowania rogalików
garść sezamu lub maku do posypania
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut "do ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, resztą cukru, wbijamy jajo, dodajemy jogurt, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto.
Wkładamy je do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około 50 minut).
Następnie ciasto krótko ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.
Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt.
I teraz część najtrudniejsza, bo trzeba robić ją "z czuciem".
Lekko naciągając ciasto do siebie zaczynamy rolować rogala, tak, by każde kolejne nawinięcie było cieńsze niż to poprzednie. Uważajmy, by ciasto nam się nie porwało.
Zawijamy do końca, następnie tworzymy kształt rogala, pamiętając, że końcówka ciasta ma być na spodzie.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do napuszenia. Po napuszeniu rogaliki możemy lekko spłaszczyć.
Następnie smarujemy mlekiem lub jajem, posypujemy ziarenkami i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/rogale-sniadaniowe.html