Wykonanie
Przepyszne i delikatne rogaliki. Można je zrobić w wersji na mniej lub bardziej słodko. Doskonałe zarówno z
twarogiem jak i z
konfiturą.
0,5 kg
mąki pszennej3 łyżki
oleju200 ml ciepłego
mleka25 gramów
drożdży2 łyżki
cukru0,5 łyżeczki
soli1
jajo4 - 5 łyżek
jogurtu naturalnego ( w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki
mleka lub rozbełtane
jajo do posmarowania rogalikówgarść
sezamu lub
maku do posypaniaW ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut "do ruszenia".
Mąkę przesiewamy z
solą, resztą
cukru, wbijamy
jajo, dodajemy
jogurt, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto.Wkładamy je do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około 50 minut).Następnie ciasto krótko ponownie zagniatamy, dzielimy na 8 równych części.Każdą z nich wałkujemy na owalny kształt.
I teraz część najtrudniejsza, bo trzeba robić ją "z czuciem".Lekko naciągając ciasto do siebie zaczynamy rolować
rogala, tak, by każde kolejne nawinięcie było cieńsze niż to poprzednie. Uważajmy, by ciasto nam się nie porwało.
Zawijamy do końca, następnie tworzymy kształt
rogala, pamiętając, że końcówka ciasta ma być na spodzie.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do napuszenia. Po napuszeniu rogaliki możemy lekko spłaszczyć.Następnie smarujemy
mlekiem lub
jajem, posypujemy ziarenkami i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.