ßßß
Wieczorem :Przygotowujemy zaczyn z drożdży – kruszymy drożdże do kubka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy na 5 minut, aż się spieni i zwiększy swoją objętość.Obie mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól, mleko, wodę, olej i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników, a potem wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.Rano :Wyciągamy ciasto z lodówki na stolnicę i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy długi wałeczek. Wałeczek zwijamy w supełek, a końcówki przeplatamy przez środek supełka – jedną od dołu, a drugą od góry. Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 20 minutach smarujemy bułeczki rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.Pieczemy 25-30 minut.