Wykonanie
Zostało nam sporo farszu do pierogów, chyba nikt nie lubi, gdy jedzenie się marnuje, powstały więc takie paluchy z nadzieniem ziemniaczano-
serowympotrzebne składniki:0,5 kg
maki,7 g suchych
drożdży,3
jajka,1 szklanka
mleka,1/4 szklanki
oleju1 łyżka
cukru,1 łyżeczka
soli.przepis na farsz znajdziecie TU
Mąkę mieszamy z
drożdżami,
solą i
cukrem, dodajemy 2 całe
jajka i 1
żółtko,
mleko i
olej, wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, aby ciasto urosło.Ciasto wałkujemy, wycinamy z niego prostokąty o wymiarach 7x15 cm.Na środku każdego prostokąa układamy wałeczek farszu, zawijamy do środka krótsze brzegi.
Następnie zawijamy dłuższe brzegi i delikatnie rolujemy.
Paluchy układamy na wyłożonej natłuszczonym pergaminem blasze. Delikatnie nacinamy, smarujemy rozmąconym
białkiem, posypujemy
kminkiem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Paluchy powinny się zezłocić.