ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka pszenna 500 gramówdrożdże 70 gramówcukier 1 łyżek deserowychsól według uznaniajajka 1 sztukmak według uznaniasezam według uznaniaWykonanie:Rozetrzeć drożdże z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej mąki dodać łyżeczkę soli, rozczyn drożdżowy i tyle wody, aby uzyskać dość geste ciasto (ok. 0,75 szklanki). Wyrabiać co najmniej 30 minuty, aż masa zacznie odstawać od ręki. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Formować z ciasta wałeczki (na stolnicy), skręcając je tworzyć obwarzanki. Pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wkładać obwarzanki na 5 minut do osolonego wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 50 minut.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: