ßßß Cookit - przepis na Obwarzanki chlebowe

Obwarzanki chlebowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 500 gramów
drożdże 70 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
sól według uznania
jajka 1 sztuk
mak według uznania
sezam według uznania
Wykonanie:
Rozetrzeć drożdże z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać łyżeczkę soli, rozczyn drożdżowy i tyle wody, aby uzyskać dość geste ciasto (ok. 0,75 szklanki). Wyrabiać co najmniej 30 minuty, aż masa zacznie odstawać od ręki. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Formować z ciasta wałeczki (na stolnicy), skręcając je tworzyć obwarzanki. Pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wkładać obwarzanki na 5 minut do osolonego wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 50 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11786/Obwarzanki-chlebowe