Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 500 gramów
drożdże 70 gramów
cukier 1 łyżek deserowych
sól według uznania
jajka 1 sztuk
mak według uznania
sezam według uznaniaWykonanie:Rozetrzeć
drożdże z
cukrem, łyżką
mąki i kilkoma łyżkami letniej
wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do przesianej
mąki dodać łyżeczkę
soli, rozczyn
drożdżowy i tyle
wody, aby uzyskać dość geste ciasto (ok. 0,75 szklanki). Wyrabiać co najmniej 30 minuty, aż masa zacznie odstawać od ręki. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Formować z ciasta wałeczki (na stolnicy), skręcając je tworzyć
obwarzanki. Pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wkładać
obwarzanki na 5 minut do osolonego wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
makiem lub
sezamem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 50 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Pieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: