Wykonanie
Uwielbiam wypieki z wykorzystaniem dojrzałych
bananów. Są po prostu pyszne. Często specjalnie odkładam
banany, aby mocno dojrzały i wówczas piekę chlebek
bananowy lub jakieś ciasto. Na instagramie wpadłam na mama_na_silowni i urzekł mnie jej przepis na chlebuś. Postanowiłam go wypróbować i
powiem wam, że naprawdę warto go upiec. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze szybko się go robi i uwierzcie mi, wyjdzie wam na pewno.Ja zazwyczaj piekę chlebek
bananowy wieczorem a na drugi dzień zabieram go ze sobą do pracy i pakuje do pojemnika dla chłopaków. Do weekendowej
kawki będzie również pysznie pasował i gdy odwiedzą was goście również. No to co, pieczecie chlebuś ze mną. Zapraszam i życzę wam cudownego dnia.Składniki:- 3 dojrzałe
banany- 2 łyżki
cukru kokosowego- 4
jajka- 50 g
mąki kukurydzianej- 100 g
mąki ryżowej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 50 g
gorzkiej czekoladyBanany rozdrabniamy widelcem - ważne, aby były mocno dojrzałe. W misce miksujemy
jajka z
cukrem kokosowym (możecie dać zwykły
cukier lub go pominąć), dodajemy
banany,
mąkę kukurydzianą i
ryżową,
proszek do pieczenia i
cynamon.Wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
czekoladę i mieszamy łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto wylewamy do keksówki posmarowanej lekko
olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy na chwilę w blaszce, aby odpoczęło, następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.Smacznego.