Wykonanie
Dzisiaj zapraszam was na kawałek mojego ukochanego
chlebka bananowego. To ciasto robię dość często i dodaje różne składniki, raz
orzechy, raz
bakalie czy
owoce. Zawsze smakuje i zawsze wychodzi pyszne. To ciasto możecie zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę, dać dzieciom do szkoły. Jest to taki rodzaj ciasta, że w zasadzie można go jeść bez wyrzutów sumienia, potraktować jako posiłek i to pełnowartościowy. Chlebek
bananowy ma w sobie wszystko co najlepsze. Zresztą jestem pewna, że nie raz go już robiłyście. To ja życzę wam smacznego i uciekam dalej.Składniki:- 4 dojrzałe
banany (450 g po obraniu)- 5
jajek- 100 g
masła orzechowego- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 150 g
mąki orkiszowej jasnej (Kłos-Pol)- 120 g
mąki ryżowej (Kłos-Pol)- 1 łyżeczka
cynamonu- 200 g
borówek amerykańskich- 100 g posiekanej
gorzkiej czekoladyBanany kroimy na kawałki i przekładamy je do miski, dodajemy
jajka i
masło orzechowe. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy
mąkę orkiszową i
ryżową,
proszek do pieczenia i
cynamon i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy
borówki i
czekoladę, mieszamy łyżką.Blaszkę (keksówka 40 cm) smarujemy
olejem i posypujemy
mąką ryżową, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 45 minut.Ciasto studzimy na kratce.