Wykonanie
składniki:200 g masła/oleju
kokosowego250 g
gorzkiej czekolady80 g
mąki kukurydzianej50 g
mąki ryżowej1 szklanka
cukru3
jajkapuder
miętowy (opcjonalnie)Formę o wymiarach ok. 17 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło/olej
kokosowy umieścić w rondlu i podgrzewać. Dodać 200 g połamanej na cząstki
czekolady i podgrzewać do rozpuszczenia mieszając do jakiś czas. Zdjąć z palnika i odstawić. Pozostałe 50 g
czekolady posiekać.
Jajka zmiksować z
cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem
czekoladę rozpuszczoną w
maśle, połączyć. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać przesiane
mąki. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 160 º C przez ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną
czekoladą i pozostawić w formie na ok. 20 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć
miętowym pudrem (opcjonalnie).Smacznego! :)