Wykonanie
Witajcie w grudniu! Czy u Was jest już świątecznie? U nas zdecydowanie tak! Ostatni weekend spędziliśmy ze znajomymi, na Jarmarkach Bożonarodzeniowych we Wrocławiu i jesteśmy zachwyceni. Zarówno Wrocławiem, jak i Jarmarkami. Świąteczny nastrój udzieli się nam wszystkich. Zanim jednak wyruszyliśmy w
drogę przygotowałam takie właśnie muffiny piernikowe, żeby wprowadziły nas w odpowiedni klimat. Smakowały nie tylko dzieciakom. Są szybkie, proste i bardzo świąteczne. Idealne na wizytę gości przed świętami. Nastrajają pozytywnie. Na górze przygotowałam
cynamonową posypkę i nikt nie był w stanie im się oprzeć.

Składniki:250 g
mąkipół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernikałyżeczka
cynamonułyżeczka mielonego
imbirupół łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1
jajko2 łyżki płynnego
mioduszklanka
mlekaok pół szklanki
jogurtu naturalnegopół łyżeczki
octu balsamicznego6 łyżek
oleju o neutralnym smaku i zapachuposypka:czubata łyżka
masłapłaska łyżka
cukru trzcinowegopół łyżeczki
cynamonuWykonanie:Suche składniki (
mąka,
proszek do pieczenia,
soda,
przyprawa do piernika,
cynamon, gałka,
imbir) wymieszaj w dużej misce. Oddziel
białka od
żółtek, i
białka ubij na puszystą masę. W kolejnej misce wymieszaj mokre składniki (
jajko,
mleko,
jogurt,
ocet i
olej). Mokre składniki połącz z suchymi.
Ciastem napełniaj papilotki i piecz w formie na muffinki ok 25 minut w temp. 180 stopni.Po około 20 minutach wyjmij muffiny i rozdziel na każdej posypkę
cynamonową. Wstaw ponownie do piekarnika.Smacznego!