Wykonanie
Uff...to chyba była moja najdłuższa blogowa przerwa.. Czeka mnie jeszcze jedna ale o ile pierwsza była nieprzyjemna o tyle na drugą czekam już z utęsknieniem. Ciężko mi było wrócić do gotowania i blogowania. Właściwie dość mocno żerowałam w ostatnim tygodniu na mamie i babci:) I efekt był taki że niewiele gotowałam. Zrobiłam jedynie pierniki (z tego przepisu) bo ciasto czekało na mnie w lodowce i musiałam je zrobić. Ale to mnie zmobilizowało i już wracam. Na początek coś dla tych którzy tak jak ja przed świętami nie mili zbyt wiele czasu na pichcenie albo dla tych którzy w ferworze świątecznych przygotowań potrzebują szybkiego świątecznego przepisu. Wczoraj wpadli do nas znajomi. Prawdę mówiąc dzień był szalony i nie miałam kompletnie ani czasu ani pomysłu na ciasto. Ale na zrobienie muffin czas jest zawsze. Szybkie, proste i bardzo świąteczne. W sam raz na przedświąteczną wizytę.

Składniki:250 g
mąkipół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
przyprawy do piernikałyżeczka
cynamonułyżeczka mielonego
imbirupół łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1
jajko2 łyżki płynnego
miodu50 g ciemnego
cukruszklanka
mlekapół łyżeczki
octu balsamicznego6 łyżek
oleju o neutralnym smaku i zapachuWykonanie:Suche składniki oprócz
cukru (
mąka,
proszek do pieczenia,
soda,
przyprawa do piernika,
cynamon, gałka,
imbir) wymieszaj w dużej misce. Oddziel
białka od
żółtek i
białka ubij na puszystą masę. Dodawaj stopniowo
cukier. A następnie pozostałe mokre składniki (
jajko,
mleko,
ocet i
olej). Mokre składniki połącz z suchymi i wymieszaj.
Ciastem napełniaj papilotki i piecz w formie na muffinki ok 25 minut w temp. 180 stopni.Smacznego!