Wykonanie
Gulasz z jelenia na
czerwonym winie z
pieczarkami zaskoczył mnie niesamowicie. Podczas przyrządzania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie mi tak pyszne i aromatyczne danie. Zachwycona byłam nim ja, ale także mój narzeczony, który stwierdził, że takie obiady może jeść codziennie – uwierzcie, to najlepsza rekomendacja 🙂 Aby
mięso było smaczne, marynowałam je 24 godziny, a także gotowałam gulasz około 2 godzin, do całkowitej miękkości
mięsa. Tak przyrządzoną potrawkę podałam z
kaszą gryczaną oraz
ogórkami kiszonymi – idealne zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie
mieć możliwość nabycia
mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad 🙂 Oczywiście
dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić
wołowiną, gwarantuję, że także będzie smacznie.Zobacz też:Zapiekanka ziemniaczana z
mięsem mielonymPolędwiczki w kremowym sosie własnymRoladki
schabowe ze
szpinakiem,
serem i
paprykąKarkówka w sosie własnymPrzepis na gulasz z jelenia na
czerwonym winiePorcji: 2 Czas gotowania: 2 , 5 godzinySkładniki300 g
mięsa z jelenia4 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia2 łyżki
mąkiśrednia
cebula200 ml czerwonego
wytrawnego winamały słoik
koncentratu pomidorowego100 ml bulionu/wody2 łyżeczki
słodkiej paprykiśrednia
marchewkaśrednia
pietruszkakawałek
selera100 g
pieczareksólpieprzPrzepis1
Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1 x 1 cm. Zalewamy je dwiema łyżkami
oleju, dodajemy 4 ziarna
ziela angielskiego, 2
liście laurowe oraz 2 zmiażdżone ząbki
czosnku. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W trakcie kilka
razy mieszamy
mięso.2Kiedy
mięso się zamarynuje, obsypujemy je
solą,
pieprzem (dość sporo przypraw) oraz
mąką. Rozgrzewamy
olej na patelni i podsmażamy
mięso na dużym ogniu do zrumienienia. Przekładamy je do garnka, w którym będziemy gotować gulasz.3Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną
cebulkę w
pióra do zeszklenia, przekładamy do garnka z
mięsem.4Na gorącą patelnie wlewamy
wino, aby się zagotowało - w międzyczasie "zdrapujemy" przypalone pozostałości z
mięsa, aby wydobyć jak najwięcej aromatu.
Wino przelewamy do garnka z
cebulą i
mięsem.5Do garnka wlewamy bulion/wodę, dodajemy
słodką paprykę,
koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki
pieczarki.6Całość dusimy około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Mięso powinno być miękkie.7Na sam koniec doprawiamy
solą oraz
pieprzem i podajemy z ugotowaną
kaszą i
ogórkami.

