Wykonanie
U mnie w kuchni nie ma lekko,
przetwory a zwłaszcza kiszonki robię prawie przez cały rok . Na początku grudnia kupiłam na targu nieduże główki
czerwonej kapusty i zakisiłam je z dodatkami, które nabrały pięknego purpurowego koloru od
kapusty. Pomyślałam, że na ich bazie wyjdzie fajna
sałatka z kiszonkami jeśli połączę je z
zieloną sałatą i chrupiącym
surowym ogórkiem. Dodatki do
kapusty to plasterki
marchewki, ząbki
czosnku , piórka
cebuli ( białej, nie czerwonej), gałązki
selera naciowego,
czosnek i
jabłka. W
sumie zrobiłam to podobnie do kiszonki pokazywanej rok temu , tylko bez
białej kapusty . Do sałatki wykorzystałam jeszcze inną mieszankę o takiej barwie –
buraczki z
kalafiorem , to wszystko razem dało piękny kontrast kolorowy i smakowy .Kilka listków
zielonej sałaty ( miałam
lodową)kawałek zielonego
ogórkakawałek
selera naciowegoświeże
oreganoczosnek niedźwiedzi,
sólkiszone warzywa –
marchewka,
cebula,
kalafior,
buraczki,
czosnekkiszone z
kapustą jabłkokalafior kiszony z
buraczkamidobry
olej tłoczony na zimnoNa talerzu lub półmisku ukladamy umyte i porwane liście
sałaty, plasterki zielonego
ogórka i
selera naciowego, lekko solimy.Na tym układamy w dekoracyjny sposób
kiszone warzywa pozwalając by nieco soku od kiszenia zwilżyło
sałatę. Posypujemy ulubionymi
ziołami , polewamy dobrym
olejem i podajemy.Kontrast
zielonej sałaty i
ogórka z
kiszonymi warzywami i
jabłkami jest nie tylko widowiskowy ale i smakowy,
sałatka doskonale smakuje i jest pełna witamin.Smacznego !
(Odwiedzone 54
razy, 1 dzisiaj)