ßßß
ZUPA – KREM Z CZERWONEJ KAPUSTY Z JABŁKAMI I ZIEMNIAKAMISkładniki na 4 porcje:ok. 350 g czerwonej kapusty2 kwaskowe jabłka (u mnie topaz)2 ziemniakiok. 2 litry wody1/2 łyżeczki mielonego kminku1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki mielonego pieprzu1 łyżeczka soli1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Z kapusty wykroić głąba. Wyrzucić. Resztę główki pokroić na małe kawałki. Kształt nie ma znaczenia, bo i tak zupa zostanie zmielona mikserem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jabłka umyć, nie obierać i pokroić również w kostkę.Kapustę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, pieprz, kminem i tymianek. Gotować około 20 minut aż zmięknie.Następnie dodać ziemniaki i gotować 15 minut. Na końcu dorzucić jabłka i gotować jeszcze 5-10 minut.Zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.Podawać porcje z natką pietruszki oraz chlebem.Mięsożercom polecam dodać do zupy podsmażony boczek lub kiełbasę. Świetnie się komponuje.Wpis powstał w ramach wspólnego gotowania zup z kapusty. Martynosia z Codziennego gotowania przygotowała Zupę krem z białej kapusty a Pati z Czerwień i Błękit Zupę gołąbkową .