Wykonanie
Dzień dobry kochani. Jak się dzisiaj macie ? mam nadzieję, że zdróweczko i dobry humor dopisuje. Zapraszam was dzisiaj na moje ulubione śniadanie, pyszne naleśniki z różnymi nadzieniami. W nocy strasznie wiało, co chwilę się budziłam a rano ciężko było mi wstać. Ale teraz pogoda się poprawiła, co prawda jeszcze wieje, ale wyszło słoneczko a na weekend zapowiadają również słońce. Będzie można wyjść na spacer lub wybrać się na przejażdżkę rowerem. Miłego dnia wam życzę. I wpadajcie na naleśniczki.Składniki:- 2
jajka- 200 ml
mleka- 200 ml
wody- 100 g
mąki jasnej gryczanej- 150 g
mąki pszennej- szczypta
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 2 łyżeczki
cukru-
olej kokosowy do smażeniaDo miski wbijamy
jajka i mieszamy je trzepaczką lub mikserem z
cukrem i szczyptą
soli. Dolewamy
mleko i
wodę i ponownie mieszamy trzepaczką. Wsypujemy
mąkę pszenną i gryczaną oraz szczyptę proszku i mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.Ciasto odstawiamy na 15 minut.Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją
olejem kokosowym (ja biorę kawałek ręcznika papierowego,
olej i rozsmarowuje po patelni, mam wtedy pewność, że patelnie będzie lekko pokryta
olejem i nie użyje go zbyt dużo). Łyżką wylewam porcję ciasta i smażę naleśniki na rumiano z dwóch stron.Po usmażeniu wszystkich naleśników stawiam je na
stole, podaje
dżem,
miód,
twarożek,
jogurt,
owoce i każdy z domowników szykuje sobie nadzienie jakie chce.Smacznego.