ßßß Cookit - przepis na Tamarillo z szynką westfalską i miętą

Tamarillo z szynką westfalską i miętą

nazwa

Wykonanie

21 lipca, 2017 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
I jeszcze jeden przepis na letnie kimchi .
½ małej pekińskiej kapusty
¼ rzodkwi białej
½ nashi
1 , 5 l słoik
1-2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
5-10 g sproszkowanego chilli najlepiej gochugaru
26 g soli
10 g cukru
gaza
Kapustę dokładnie myjemy. Rzodkiew myjemy i obieramy ze skórki. Warzywa kroimy na plasterki o średnicy około 3×3 cm. Wrzucamy je do miski, wsypujemy 20 g soli po czym dokładnie mieszamy. Kapustę i rzodkiew odstawiamy na godzinę, a następnie dokładnie płuczemy. Czosnek, imbir, nashi, chilli i cukier wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Mieszaninę nakładamy na gazę i związujemy jej brzegi. 6 g soli rozpuszczamy w 1l przegotowanej, chłodnej wody. Stempel gazowy umieszczamy w roztworze i dokładnie nim potrząsamy, aż woda zabarwi się na czerwono, a pozostałe składniki przeciekną i nadadzą jej smak. Do słoika wkładamy wymieszane warzywa, po czym całość zalewamy mieszaniną do 4/5 wysokości słoika. Słoik trzymamy przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do lodówki. Co jakiś czas odkręcamy pokrywkę. Nabak kimchi podajemy wraz z zalewą. Jeśli zalewa jest dla nas zbyt słona, można rozcieńczyć ją przegotowaną wodą.
Podobne wpisy
Kkakdugi
Cukinia z kimchi
Okonomiyaki z boczkiem
Makaron z kimchi
Makaron z czosnkiem, cebulą i sosem pomidorowym
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/nabak-kimchi-wiosenno-letnie-wodniste-kimchi-weganskie