Wykonanie
Pizza , to u nas częsty gość na kolacji w weekendy . Jest szybka , smaczna , nigdy nie bywa nudna , gdyż można z nią nieźle pokombinować – pobawić się składnikami ,nawrzucać pyszności . Pizza z
jajkiem jest wspaniała , choć może się wydawać ,że to nieudane połączenie , nic bardziej mylnego , w końcu
jajko świetnie łączy się z
drożdżowym ciastem , lubi
sos pomidorowy (
ketchup 😉 ) i towarzystwo
wędliny oraz
sera . Aż się prosi na śniadanie przez te
jaja 😉 . Spróbujcie , polecam 😉

Składniki :ciasto :0 , 5 opakowania mąki ( 0 , 5 kg )2 opakowania
suszonych drożdży ( 2 x 7 g )5 łyżek
oliwy z oliwek1 szklanka
wodyszczypta
soli i
cukruwierzch :3
jajka2
pieczarkikawałek
sera natan ( dowolnej wielkości ,zależy ile go lubicie na pizzy )kawałek
sera gouda ( możecie użyć innych
serów 😉 )5 plastrów
salami ( ja użyłam dużych )
pieprz ,
sól do
jajeklistki
bazylii dla oka 😉sos :2 łyżki
koncentratu pomidorowego4-5 łyżek
wody1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki suszonej
bazyliisól ,
chilli do smaku

Składniki na ciasto, wkładamy do maszyny, do wyrabiania
chleba i czekamy ,aż zagniecie nam idealnie gładkie i sprężyste ciasto . Pozwalamy mu wyrosnąć przez 30 minut , ponownie wkładamy do maszyny i raz jeszcze zagniatamy . Oczywiście ,można się bawić ręcznie, jak ktoś ma potrzebę pocierpieć , za jakieś grzechy lub po prostu lubi 😉 Ciasto formujemy w kulę i równomiernie rozkładamy na dużej blaszce do pieczenia , w dowolny kształt , moi chłopcy preferują klasyczne koło 😉 . Jeśli nie macie dużej blachy podzielcie ciasto na dwie części , jedną można zamrozić w woreczku i użyć kiedy indziej . Składniki z listy sos , mieszamy ze sobą w kubku i wykładamy łyżką na ciasto , smarując równomiernie całą powierzchnię , dbając żeby brzegi pozostały czyste . Teraz ścieramy oba
sery , mieszamy i posypujemy całą pizzę , omijając brzegi .
Salami jeśli mamy wielkie plastry ( jak ja 😉 ) kroimy i układamy dowolnie , razem z
pieczarkami . Delikatnie wybijamy
jajka , najlepiej zrobić z
sera płytkie dołeczki , żeby
jajko nie uciekło na bok w niekontrolowanym ślizgu 😉 Solimy ,
pieprzymy . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 C , bez termoobiegu i pieczemy w zależności od potrzeby i upodobań około 15-20 minut . Jeśli lubicie
jajka z płynnym środkiem , krócej , jeśli dobrze wypieczone dłużej , czas jest orientacyjny , najlepiej mierzyć go
okiem 😉 Gorącą ,dekorujemy listkami
bazylii , nie za dużo ,żeby nie przytłoczyła pozostałych składników i podajemy ..mniam 😉 Smacznego !