ßßß
Składniki:tortownica 28 cmBiszkopt:6 jajek1/2 szklanki cukru5 łyżek ciemnego kakao5 łyżek oleju rzepakowego1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia500 ml śmietanki 36%1/2 szklanki cukru pudru500 g serka ricotta250g. truskawek200g. czekolady deserowej3-4 bananysok z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, wsypać cukier miksować aż białka staną się szkliste.Cały czas miksując dodać kakao , żółtka oraz olej rzepakowy.Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , wymieszać łyżką do połączenia się składników.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , piec 35-40 min ( do suchego patyczka)Odstawić do wystudzenia.Krem truskawkowy: Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki , każdą przekroić na pół zmiksować z serkiem ricotta.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.Do ubitej śmietanki dodać ricottę z truskawkami oraz czekoladę , dokładnie wymieszać.Biszkopt przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć Środek dolnego blatu nie naruszając ścianek.Górny blat pokruszyć drobno.Banany obrać każdego przekroić na pół wzdłuż , bananami wyłożyć wydrążony biszkopt , skroić je sokiem z cytryny.Na banany wyłożyć krem truskawkowy tworząc górkę.Krem obsypać dokładnie pokruszonymi biszkoptem.Odstawić na 2-3 godz do lodówki.
Smacznego