Wykonanie
Pyszne mocno
czekoladowe ciasto z
bananami i delikatnym kremem
truskawkowym na
serku ricotta i słodkiej
śmietance.
Składniki:tortownica 28 cm
Biszkopt:6
jajek1/2 szklanki
cukru5 łyżek ciemnego
kakao5 łyżek
oleju rzepakowego1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia500 ml
śmietanki 36%1/2 szklanki
cukru pudru500 g
serka ricotta250g.
truskawek200g.
czekolady deserowej3-4
bananysok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek ubić na sztywno, wsypać
cukier miksować aż
białka staną się szkliste.Cały czas miksując dodać
kakao ,
żółtka oraz
olej rzepakowy.Wsypać
mąkę oraz
proszek do pieczenia , wymieszać łyżką do połączenia się składników.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , piec 35-40 min ( do suchego patyczka)Odstawić do wystudzenia.Krem
truskawkowy:
Śmietankę z
cukrem pudrem ubić na sztywno.
Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki , każdą przekroić na pół zmiksować z
serkiem ricotta.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.Do ubitej
śmietanki dodać
ricottę z
truskawkami oraz
czekoladę , dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć Środek dolnego blatu nie naruszając ścianek.Górny blat pokruszyć drobno.
Banany obrać każdego przekroić na pół wzdłuż ,
bananami wyłożyć wydrążony
biszkopt , skroić je
sokiem z cytryny.Na
banany wyłożyć krem
truskawkowy tworząc górkę.Krem obsypać dokładnie pokruszonymi
biszkoptem.Odstawić na 2-3 godz do lodówki.
Smacznego