Wykonanie
Roladę podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Przygotowanie rolady jest dość pracochłonne, jednak ze względu na efekt końcowy jak najbardziej warto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości. Gwarantuje ,że w taki sposób podany
kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Dzięki uprzejmości
marki Stovit oraz Helio na moim
stole pojawiła się rolada z
kurczaka!



Składniki:1 cały
kurczak4 ząbki
czosnku1 łyżka
musztardySól,
pieprz,Składniki na farsz:1
filet z piersi kurczaka1
jajko1 łyżka
śmietany 30%100 g
suszonej żurawiny HelioŁyżeczka
żurawiny do
mięs i
serów Stovit60 g obranych
pistacji Helio1 pęczek
natki pietruszki1 łyżka
bułki tartejWykonanie:Najpierw myjemy i osuszamy
kurczaka następnie
ostrym nożem oddzielamy
mięso ze skórą od kości. Zabieramy się za rozcinanie na plecach lub brzuchu i wypruwanie z kości nie uszkadzając skóry, począwszy od odcięcia skrzydeł, szyjki i kupra, pozostawiając sam szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne rozłożone. Posypujemy
solą,
pieprzem.Przygotowujemy farsz. Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę mieszamy z
jajkiem, posiekaną
pietruszką,
żurawiną,
śmietaną i
pistacjami. Doprawiamy całość
solą oraz
pieprzem i ewentualnie zagęszczamy
bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki.
Kurę rozkładamy skórą do dołu, posypujemy
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Na płacie
mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki
czosnku i łączymy z
musztardą,
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy
mięso powstałym sosem.