ßßß


Składniki:1 cały kurczak4 ząbki czosnku1 łyżka musztardySól, pieprz,Składniki na farsz:1 filet z piersi kurczaka1 jajko1 łyżka śmietany 30%100 g suszonej żurawiny HelioŁyżeczka żurawiny do mięs i serów Stovit60 g obranych pistacji Helio1 pęczek natki pietruszki1 łyżka bułki tartejWykonanie:Najpierw myjemy i osuszamy kurczaka następnie ostrym nożem oddzielamy mięso ze skórą od kości. Zabieramy się za rozcinanie na plecach lub brzuchu i wypruwanie z kości nie uszkadzając skóry, począwszy od odcięcia skrzydeł, szyjki i kupra, pozostawiając sam szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne rozłożone. Posypujemy solą, pieprzem.Przygotowujemy farsz. Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki. Kurę rozkładamy skórą do dołu, posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem.