ßßß
Genialna zupa ze świeżych pomidorów – mocno aromatyczna, prosta, do przygotowania w 20 minut, jeśli macie pod ręką bulion.Jej jakość zależy od smaku pomidorów, bo przy takiej prostocie, składniki muszą być naprawdę doskonałe. Niech to zatem będą soczyste, dojrzałe pomidory malinowe lub bawole serce. Z tego względu to zupa mocno sezonowa – tylko gdy macie dostęp do najlepszych pomidorów. Jeśli natomiast szukacie szybkiej pomidorowej na każdą porę roku, to przypominam tę szybką zupę pomidorową .Jeśli nie lubicie pestek z pomidorów to można zupę przelać przez gęste sito, natomiast ja tego nie robię i uważam, że pestki mają swój urok i w ogóle nie przeszkadzają.Tę zupę można też oczywiście podać z innymi popularnymi dodatkami do zupy pomidorowej jak np ryż czy makaron.1 , 5 l zupy, tj. 4 do 6 porcjiSkładniki1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych lub bawole serce250 do 300 ml bulionu warzywno-drobiowego lub warzywnego1 niewielka cebula1 mały ząbek czosnku1 płaska łyżka masła1 łyżeczka soli1/3 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki bazylii1/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiejdo podaniastarty parmezangrzankiWykonaniepomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkęcebulę obrać i posiekać w kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę w dużym garnku rozpuścić masło, dodać cebulę, a po chwili czosnek i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, bazylia oraz papryką i podsmażać je na średnim ogniu do ok. 15 minut maksymalniedolać gorący bulion (najpierw mniejszą ilość) i zmiksować na pomocą blendery na gładki krem. W razie potrzeby dolać więcej bulionu, jeśli zupa jest za gęstazupę podgrzewać jeszcze do 2 minutpodawać z grzankami, posypaną odrobiną starego parmezanu
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus