ßßß
Składniki na biszkopt8 jaj8 łyżek ciepłej wody250g cukru160g maki1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na wkładkę makową6 białek150g cukru pudru150g suchego maku150g wiórek kokosowych1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę6 żółtek1l mleka1/2 szkl kwaśnej śmietany6-7 łyżek cukru pudru1 łyżeczka waniliikieliszek likieru kokosowego250 g masłaSkładniki na poncz1 szkl przegotowanej zimnej wodysok z połowy cytryny1 łyżeczka cukrukieliszek likieru kokosowegoDodatkowo2 paczki delicjibiała czekoladaSposób przygotowaniaWykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki.Wykonanie wkładki makowej: Białka ubić, porcjami dosypując cukier, mak, kokos, proszek zmieszać, dodać do białek, upiec ciasto.Wykonanie masy: Żółtka zmieszać ze śmietaną, mleko zagotować z wanilią, żółtka wlać na gotujące się mleko, zagotować, odstawić na około 30 minut, przecedzić przez lnianą ściereczkę, zostawić do dokładnego odsączenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, całość dokładnie utrzeć, na koniec wlać likier, z gotowej masy odłożyć kilka łyżek, resztę masy podzielić na pół.Poncz: Składniki ponczu zmieszać, połową nasączyć ciasta, drugą połową delicje.Przełożenie ciasta: Biszkopt, masa, wkładka makowa, masa, biszkopt, masa, delicje nasączone w drugiej połowie ponczu, udekorować roztopioną białą czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab