Wykonanie
HomeNa SłodkoCiastaCiasto z delicjami i masą
serowo-
maślana02KwiLoading...60min.Średni0 Komentarzy
Biszkopty , makowa wkładka całość przełożona masą
maslano-
serową.
Składniki na
biszkopt8 jaj8 łyżek ciepłej
wody250g
cukru160g
maki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na wkładkę
makową6
białek150g
cukru pudru150g suchego
maku150g wiórek
kokosowych1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę6
żółtek1l
mleka1/2 szkl kwaśnej
śmietany6-7 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka
waniliikieliszek
likieru kokosowego250 g
masłaSkładniki na poncz1 szkl przegotowanej zimnej
wodysok z połowy
cytryny1 łyżeczka
cukrukieliszek
likieru kokosowegoDodatkowo2 paczki delicji
biała czekoladaSposób przygotowaniaWykonanie
biszkoptu:
Żółtka utrzeć do białości z
cukrem,
wodą i
wanilią, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia.
Białka ubić, delikatnie połączyć z
żółtkami, ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki.Wykonanie wkładki makowej:
Białka ubić, porcjami dosypując
cukier,
mak,
kokos, proszek zmieszać, dodać do
białek, upiec ciasto.Wykonanie masy:
Żółtka zmieszać ze
śmietaną,
mleko zagotować z
wanilią,
żółtka wlać na gotujące się
mleko, zagotować, odstawić na około 30 minut, przecedzić przez lnianą ściereczkę, zostawić do dokładnego odsączenia.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
ser, całość dokładnie utrzeć, na koniec wlać
likier, z gotowej masy odłożyć kilka łyżek, resztę masy podzielić na pół.Poncz: Składniki ponczu zmieszać, połową nasączyć ciasta, drugą połową delicje.Przełożenie ciasta:
Biszkopt, masa, wkładka makowa, masa,
biszkopt, masa, delicje nasączone w drugiej połowie ponczu, udekorować roztopioną
białą czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab