ßßß
(4-6 porcji)Składniki:250 ml mleka100 g masła200 g mąki4 jajka1 łyżka kakao1 łyżka cukru waniliowego2 łyżki cukruszczypta soliolej do smażeniacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W małym rondelku doprowadź do wrzenia mleko wraz z masłem, solą, cukrem waniliowym i cukrem. Wsyp mąkę i kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty.W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.Posyp cukrem pudrem i podawaj!Smacznego!
English versionChocolate churros(4-6 servings)Ingredients:250 ml of milk100 g of butter200 g of flour4 eggs1 tablespoon cocoa powder1 tablespoon vanilla sugar2 tablespoons sugarpinch of saltoil for fryingpowdered sugar for dustingPreparation:In small sauce pan bring the milk, butter, salt, vanilla sugar and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.Add eggs to the roux and mix with an electric mixer, until a nice thick paste reached.Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.Sprinkle with powdered sugar and serve.Enjoy!
Share the post "Churros czekoladowe / Chocolate churros"


