Wykonanie
Poziom trudnościPierogi z
kaszą gryczaną i skwarkami – kolejna odsłona pysznych pierogów. Dzięki
kaszy gryczanej, pierogi szczególnie wyróżniają się smakiem.
Kasza gryczana jest bogatym źródłem
białka i błonnika, witamin z grupy B (B1, B2, B3-PP) oraz minerałów – wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, niklu, kobaltu, miedzi, cynku, boru oraz
jodu.
Kasza podczas prażenia (palenia)
traci część zawartych w niej witamin, jej ugotowanie powoduje kolejną utratę wartości. Mimo to
kasza gryczana jest bardzo zdrowa i wyjątkowo smaczna.Porcja na ok. 65 pierogówSkładniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli250 ml
mleka1 łyżka
masłaFarsz:300 ugotowanej
kaszy gryczanej (ok. 100 g surowej
kaszy)300 g
sera białego250 g ugotowanych
ziemniaków100 g wędzonej
słoniny100 g
wędzonego boczku1 średnia
cebulasól i
pieprz do smakuSposób wykonania:
Mąkę i
sól wymieszać w misce.
Mleko zagotować, dodać
masło.
Gdy
mleko i
masło się połączą dodać je do miski z
mąka.
Lekko zamieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wyrobić, znów przykryć i odstawić na kolejne 15 minut. Na koniec ciasto na pierogi jeszcze raz dobrze wyrobić.
Ziemniaki ugotować i ostudzić (można też wykorzystać
ziemniaki z dnia poprzedniego), przecisnąć przez praskę.
Kaszę również ugotować.
Słoninę i
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do skwarek.
W misce wymieszać
kaszę,
ser,
ziemniaki, podsmażone skwarki z
cebulą oraz
sól,
pieprz.
Wszystko dobrze wymieszać.
Z ciasta wałkować cienkie placki, podsypując delikatnie
mąką. Metalowym pierścieniem lub szklanką wycinać placki.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu.
Pierogi zakleić.
W garnku zagotować
wodę z 1 łyżeczką
soli. Do gotującej
wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Pierogi podawać na gorąco, polane skwarkami lub kwaśną
śmietaną.
Smacznego!