Wykonanie
Kuchnia kresowa jest bardzo bliska mojemu
sercu,można powiedzieć, że się na niej wychowałam.Swojska, obfita, bardzo smaczna i tania,oparta na ziemniakach, kaszach i
twarogu.Jednym z dań wywodzących się z kuchni kresowej są wareniki,czyli lwowskie pierogi z
kaszą i
twarogiem.Taką potrawę przyrządzaną przez moją babcię pamiętam z dzieciństwa,a dziś sama staram się odtworzyć te smaki.Do przygotowania ciasta na pierogi wykorzystałam tradycyjną lwowską recepturę.Zamiast
wody używa się w niej gorącego
mleka i odrobiny
masła,dzięki
czemu ciasto nabiera niezwykłej delikatności.
Składniki:ciasto:500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1 łyżka
masłaok. 300 ml gorącego
mlekafarsz:torebka
kaszy gryczanej (100 g)200 g
sera białego200 g ugotowanych
ziemniaków (to dodatek mojej babci, można pominąć, ale ja polecam)niewielka
cebulamasło do smażenia
sól,
pieprzSposób wykonania:
Mleko zagotować i rozpuścić w nim
masło.
Mąkę z
solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące
mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.
Kaszę gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Wystudzić.
Ziemniaki ugotować, a najlepiej wykorzystać
ziemniaki z dnia poprzedniego.
Ser i
ziemniaki przecisnąć przez praskę do
ziemników, dodać przestygniętą
kaszę.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle. Dodać do farszu. Doprawić
solą,
pieprzem i dobrze wymieszać.Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.Pierogi wrzucać na gotującą
wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.Podawać polane stopioną
słoniną z
wędzonym boczkiem lub kwaśną
śmietaną.Smacznego :)