ßßß Cookit - przepis na Pierogi lwowskie

Pierogi lwowskie

nazwa

Wykonanie

Kuchnia kresowa jest bardzo bliska mojemu sercu,
można powiedzieć, że się na niej wychowałam.
Swojska, obfita, bardzo smaczna i tania,
oparta na ziemniakach, kaszach i twarogu.
Jednym z dań wywodzących się z kuchni kresowej są wareniki,
czyli lwowskie pierogi z kaszą i twarogiem.
Taką potrawę przyrządzaną przez moją babcię pamiętam z dzieciństwa,
a dziś sama staram się odtworzyć te smaki.
Do przygotowania ciasta na pierogi wykorzystałam tradycyjną lwowską recepturę.
Zamiast wody używa się w niej gorącego mleka i odrobiny masła,
dzięki czemu ciasto nabiera niezwykłej delikatności.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła
ok. 300 ml gorącego mleka
farsz:
torebka kaszy gryczanej (100 g)
200 g sera białego
200 g ugotowanych ziemniaków (to dodatek mojej babci, można pominąć, ale ja polecam)
niewielka cebula
masło do smażenia
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.
Kaszę gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Wystudzić.
Ziemniaki ugotować, a najlepiej wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.
Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemników, dodać przestygniętą kaszę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.
Pierogi wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane stopioną słoniną z wędzonym boczkiem lub kwaśną śmietaną.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/11/Pierogi-lwowskie.html