Wykonanie
Jeśli miałabym wybrać jedno danie bez którego nie wyobrażam sobieswojej kuchni, to postawiłabym na pierogi.Robię je często, bardzo lubię lepić,a jeszcze bardziej próbować w nowych wersjach
smakowych.które w smaku przypominają trochę pierogi z
mięsem.Świeżo gotowane najczęściej podaję okraszone topioną
słoninką,albo, jeśli obiad ma być postny, smażoną na
oleju cebulką.Odsmażane natomiast, świetnie smakują z dodatkiem surówki, np. z
kiszonej kapusty.

Składniki:ciasto500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1 łyżka
masłaok. 300 ml gorącego
mlekafarsz500 g
pieczarek1 szklanka
soczewicy suchej lub konserwowej (użyłam konserwowej)2
cebule1 ząbek
czosnku (opcjonalnie)1-2 łyżeczki
majerankusól,
pieprz
Sposób wykonania:Ciasto:
Mleko zagotować i rozpuścić w nim
masło.
Mąkę z
solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące
mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.Farsz:
Soczewicę opłukać, zalać zimną
wodą, posolić i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju. Dodać pokrojone w kostkę
cebule. Smażyć do momentu, gdy
cebula ładnie się zeszkli.
Pieczarki oczyścić, pokroić w większą kostkę i dodać do
cebuli. Smażyć razem, aż nadmiar
wody odparuje, a
pieczarki zaczną się rumienić. Posolić oraz dodać przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek (jeśli używacie). Chwilę razem przesmażyć. Odstawić na bok i wystudzić.
Soczewicę oraz usmażone
pieczarki krótko zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Powstały farsz doprawić
pieprzem,
majerankiem oraz
solą jeśli jest taka potrzeba. Gdyby farsz wydawał się Wam zbyt luźny (a to będzie zależało od stopnia odparowania
wody w pieczarkach), można dodać łyżkę
bułki tartej.Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną
wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.Podawać okraszone
słoniną lub
cebulką podsmażoną na
oleju. Świetnie smakują też odsmażone, podane z surówką z
kiszonej kapusty.Smacznego :)