ßßß
Składniki na 4 osoby ;0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej8-10 pieczarek2 cebule1 ząbek czosnku1 marchewka1/2 korzenia pietruszki1/2 łyżeczki suszonego tymiankumniej niż 1/2 łyżeczki majerankumniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej )pieprz , sól do smakusmalec do smażenia mięsa1 szklanka wody, plus jedna, kostka rosołowa -„na żeberkach” lub 1 szklanka bulionu .
Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę i pietruszkę , kroimy w kostkę , pieczarki w plasterki . Na patelni roztapiamy, rozgrzewamy porządnie smalec i obsmażamy na nim , małymi porcjami mięso , na złoty kolor . Koniecznie po kilka kawałków ,żeby nie puściło soków , tylko się przypiekło .Przekładamy do glinianego garnka lub brytfanki w której będziemy piec .
Na tej samej patelni , na której smażyliśmy mięso , smażymy cebulę ( w razie konieczności, do smażenia, można dodać więcej tłuszczu , ale ostrożnie, bo zrobi się tłusto 😉 ) , również na złoto , dodajemy do mięsa , wsypujemy do niego także marchew i pietruszkę , solimy , pieprzymy . Na końcu podsmażamy pieczarki , także dodajemy do reszty składników , sypiemy majerankiem i zalewamy szklanką wody lub bulionem . Zakrywamy pokrywką i dusimy – pieczemy w piekarniku w temperaturze 140 C przez około 1,5 godziny , od czasu , do czasu mieszając i sprawdzając czy sos zanadto nie odparował ( można dodać ciut wody , ale nie za wiele bo zamiast sosu , zrobi się zupa 😉 ) . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , dodajemy śmietanę , mieszamy i podajemy z ziemniaczkami ..kaszą ..i czym tam lubicie 😉 Smacznego !